În doar câteva ore, practic, vom cunoaște și răspunsurile la ultimele întrebări ale sezonului, privind învingătoarele din barajele de menținere/promovare, unde sunt implicate FC Argeș și UTA Arad, din partea Superligii, respectiv Dinamo București și Gloria Buzău, care și-au câștigat acest drept, de a fi aici, grație pozițiilor obținute în play-off-ul  Ligii a 2-a. Țin să fac precizarea că, la ora la care redactez acest text, adică joi, 1 iunie, nu s-a jucat încă nici finala pentru accederea în preliminariile Conference League, dintre ocupanta locului 3 din Superliga, CFR Cluj, și câștigătoarea semifinalei jucată între cele mai bune echipe cu drept de joc în cupele europene din play-out, FCU Craiova 1948, echipa patronată de către Adrian Mititelu.
Dar, mă repet, este o chestiune de timp până vom cunoaște toate aceste răspunsuri.
Până atunci însă, cred că este mai mult decât binevenită o trecere rapidă în revistă a ediției de campionat care tocmai se încheie, cu gândul, evident, la ceea ce va fi.
Avem, așadar, în Farul Constanța, campioana sezonului 2022-2023, care va participa în preliminariile UEFA Champions League, în SEPSI OSK Sfântu Gheorghe, câștigătoarea Cupei României, și în FCSB, participante în preliminariile Conference League, acestora din urmă fiind pe cale să li se alăture, cum am arătat ceva mai sus, fie CFR Cluj, fie FCU 1948. Au retrogradat direct Chindia Târgoviște și CS Mioveni, au promovat direct, din Liga 2, și vor face parte din Superliga în sezonul 2023-2024, Politehnica Iași și Oțelul Galați. Succint, acestea sunt datele, premiantele și învinsele sezonului care a trecut.

Ce ne așteaptă, peste ceva mai mult de o lună, când se va da startul noii ediții de campionat? Un alt început, desigur, pe care îl privim cu optimism și încrederea că Superliga va fi și mai disputată, va da naștere la meciuri și mai frumoase, va oferi fanilor și mai mult spectacol, emoții și, de ce nu?, adrenalină, în sensul sportiv al cuvântului…

Ce va fi, în acest orizont de așteptare, vom vedea, vorba veche a latinilor, “dum vivimus, vivamus”, adică, în traducere liberă, “de vreme ce trăim, atunci să trăim!”

Un motto inspirat, cred, nu doar pentru o competiție sportivă, ci și pentru întreaga viață a fiecăruia dintre noi, a celor implicați în activități care trebuie să se adreseze fanilor, să-i aducă pe stadioane sau în fața micilor ecrane, să-i fidelizeze pe viață fotbalului nostru.

Nu sunt vorbe mari, dar, orice cuvinte ar fi, ele trebuie să capete acoperire în fapte!
Ceea ce a fost demonstrat, ceea ce va fi de demonstrat!