S-a isprăvit, cu adevărat, vacanța pentru toți! S-a jucat Supercupa, câștigată de deținătoarea Cupei României, SEPSI OSK Sfântu Gheorghe, 1-0 cu campioana en-titre, Farul Constanța, au început și meciurile din cupele europene, unde aceeași formidabilă echipă a lui Gică Hagi a învins campioana Republicii Moldova, Sheriff Tiraspol, tot cu 1-0, în prima manșă a primului tur preliminar din UEFA Champions League, la Ovidiu.

Gata cu vacanța, cum spuneam, ne-am întors la lucrurile serioase care trebuie să impună un nou standard, superior, desigur, în dezvoltarea fotbalului românesc.

Mergem mai departe cu toții în încercarea de a ridica un nivel de joc, dar și unul managerial, care să ne plaseze mai sus în ierarhia continentală, în mod obiectiv, dar și în cea sentimentală, pentru că fotbalul este despre puncte, victorii și bani, dar, mai cu seamă, despre stări sufletești. Vrem să fim învingători, însă niciodată nu vom lăsa de o parte starea de grație dată de apartenența la un grup, față de o echipă care să ne definească. Și prin care, la rândul nostru, să ne explicăm pasiunea și trăirile!

Pentru că, învinși sau învingători, cu bune și cu rele, toți ne propunem să ridicăm fenomenul în care ne aflăm. Nu cu lozinci, a trecut vremea acestora, ci cu o implicare directă. Fotbaliștii, pe gazon, antrenorii,  în “cabinele de comandă”, conducătorii,  în birouri.

“Der Worte sind genug gewechsel, lasst mich auch endlich Taten sehen”, spune Goethe în capodopera sa “Faust”, ceea ce, în traducere de specialitate ar suna astfel în limba română, “am schimbat destule vorbe, în sfârșit să văd și fapte”, un îndemn la acțiune evident. Latinii spuneau “res, non verba”, așa cum francezii au o expresie asemănătoare, “des actes, non des paroles”! Ceea ce va fi de demonstrat…în timp!

Sezonul 2023-2024 a debutat deja, cum notam mai sus, dar Superliga își deschide marile bulevarde ale fotbalului chiar vineri, 14 iulie, odată cu meciurile de la Arad, dintre UTA și Oțelul Galați, și din Giulești, cu un meci care s-a jucat și în play-off-ul trecut, între Rapid și SEPSI, cu italianul Cristiano Bergodi revenit pe banca gazdelor, chiar de la clubul din Sfântu Gheorghe. Începe, așadar, un campionat în care emoțiile, faptele, dar și cuvintele vor fi foarte intense. Esențial este ca totul să se întâmple într-o atmosferă de fair-play și am toată convingerea că așa vor sta lucrurile! Sunt optimist și încrezător.

Succes tuturor și să auzim numai de bine!