S-a încheiat, din absolut toate punctele de vedere și pe toate fronturile, sezonul fotbalistic, în ceea ce privește, bineînțeles, echipele din Superliga României.

Sigur, încă mai sunt de disputat, la ora la care scriu, câteva baraje de promovare în ligile inferioare, ba chiar nici UEFA Champions League, asta ca să trecem granițele țării, nu și-a desemnat marea câștigătoare, finala celei mai importante competiții a cluburilor de pe “Bătrânul continent” urmând a se disputa sâmbătă, 10 iunie, la Istanbul, între campioana Angliei, Manchester City și Inter Milano, marea surpriză a acestei ediții!

Revenind la fotbalul românesc, aș dori, în primul rând, să urez bun venit, pe prima scenă a acestuia, nou promovatelor Politehnica Iași, Oțelul Galați și Dinamo București, ultima, după câștigarea barajului de menținere/ promovare în fața celor de la FC Argeș.

Mai mult decât atât, aș vrea să subliniez meritele și să urez succes în cupele europene reprezentantelor noastre, pentru că acum le știm pe toate, Farul Constanța, în preliminariile UEFA Champions League, iar FCSB, CFR Cluj și SEPSI Sfântu Gheorghe, în preliminariile UEFA Conference League. Baftă tuturor, așadar!

Vorba marelui Friedrich Schiller, “raum fur alle hat die Erde”, adică, în traducere foarte liberă, “Pământul are loc pentru toți!” Important este, mi-aș permite eu să adaug, să fii bine pregătit atunci când Europa îți oferă un culoar către marea performanță…Nu-i așa?

O primă concluzie este că trebuie să avem un fotbal care trebuie să confirme pe plan european, iar convingerea mea fermă este că o va face. Cluburile care alcătuiesc Superliga sunt capabile, au dovedit acest lucru de multe ori, să ofere o competiție din ce în ce mai disputată, care să genereze valoare și valori. Până la urmă, acesta este și scopul unei întreceri profesioniste care generează venituri și emoții, în diferite etape.

O altă concluzie, cu consecințe în ceea ce privește viitorul sezon, care va debuta la jumătatea lunii iulie, este strâns legată de calitatea meciurilor din ediția recent încheiată. Foarte multe partide bune, mai ales în play-off, foarte multă calitate în jocul campioanei, Farul Constanța, dar nu numai acolo. Iar consecințele despre care vorbesc, sunt convins, se vor vedea și în jocurile și, mai cu seamă, în rezultatele echipei naționale, în chiar această lună, în meciurile cu reprezentativa statului Kosovo și cu cea a Elveției. Aceasta ar fi o concluzie despre…viitor. Sau o promisiune. Sau o dorință! Sau, să sperăm, chiar realitatea însăși!