Sau, la fel de bine, îi puteam spune “banca de rezervă”. Indiferent cum am ales să-i spun, ideea e aceeași: ce resurse are o echipă de fotbal atunci când titularii obosesc?
Sau se accidentează. Sau greșesc. În fine, e atât de important rolul pe care îl are această bancă de rezerve? O întrebare retorică, evident.
Se pare că știm, nu e vreun mister aici, deși tot acolo se așează și Mister, scuzați jocul de cuvinte, poate prea facil. De fapt, odată cu precizarea aceasta, ne dăm seama cât de importantă e banca, de unde vine forța unei echipe care are “variante” de schimb, dar care are, mai cu seamă, o minte limpede și rațională în persoana antrenorului. Întregul său staff e acolo, tot ceea ce se poate controla în joc e acolo, mutările sunt acolo și ele, totul e să le judeci corect.
Fotbalul nu a permis, decenii la rând, efectuarea nici unei schimbări pe parcursul celor 90 de minute ale meciului. Semn al unui conservatorism dus până la lipsa de logică, ori poate doar o greșită înțelegere a ceea ce se cheamă, în esența lui, un joc “colectiv”.
În timp, dar foarte greu, s-a înțeles că efortul celor 11 a devenit din ce în ce mai mare și că e nevoie de o redistribuire a forțelor. Conjunctura a folosit unui fotbal care nu permitea folosirea unei rezerve (care nici nu funcționa, în realitate, în acest rol), nici măcar atunci când echipa rămânea, din cauza unei grave accidentări, de pildă, cu un om mai puțin, sau chiar cu doi. Ceea ce era atât de evident a impus regula corectă, ajungându-se, în ultimii doi ani, provocată fiind de apariția pandemiei de SARS-COV 19, la regula celor cinci schimbări în timpul regulamentar de joc, ba chiar permițându-se și cea de-a șasea, în cele două reprize de prelungiri a câte 15 minute fiecare. Asta, desigur, dacă le-ai făcut pe toate cele cinci până atunci, într-un meci cu caracter eliminatoriu. Mai poate spune cineva că nu e absolut esențială această manieră de a dirija jocul, de a folosi toate resursele pe care banca de rezerve ți le pune la dispoziție?
A fost mai întâi voie cu o schimbare, apoi, multă vreme, cu două. Destul de curând, deși totul e relativ în trecerea timpului, s-a permis ca antrenorul să poată trimite în teren trei rezerve, iar acum, iată, acesta poate înlocui jumătate de echipă și cei mai mulți chiar așa fac. Am citit un text al statisticianului Ligii Profesioniste de Fotbal, Liviu Manolache, acum câteva zile, foarte interesant, din care am aflat că Gică Hagi, managerul tehnic al Farului Constanța, a folosit cele cinci rezerve în absolut toate meciurile din acest sezon de Liga 1. Ceea ce era de demonstrat.
Concluzie. E extrem de important să știi să gestionezi situațiile de criză, resursele umane și maniera în care istoria aduce și impune noutatea.