Pauză de iarnă este întotdeauna binevenită. Prezentă în societate, implicit și în sport. În fotbal. În general, vacanțele au acest atribut, al liniștii, nu-i așa? Din mai multe motive, între care clima, capriciile vremii, efortul depus încă din luna iulie a anului precedent, în competiții oficiale, toate acestea impun, la un moment dat, o anumită relaxare. Doar că, din exact aceleași cauze, vacanța e scurtă, iar pregătirile trebuie continuate urgent în vederea reluării sezonului. Povestea veche cu încărcarea bateriilor, o știm cu toții.

Un factor extrem de important, decisiv chiar, în acest proces de refacere a forțelor, este antrenamentul din zilele care au mai rămas până la startul campionatului.
Antrenamentele, sigur că da, și, pe cale de consecință, antrenorul. Iată unde e cheia succesului în cazul fiecărui fotbalist, al fiecărei echipe. Și nu spun deloc vorbe mari… În ultimii ani, mai mult poate ca niciodată, rolul tehnicianului a devenit nu doar din ce în ce mai important, ci și mai vizibil în tot acest program de repunere a performanței la cotele de dinaintea vacanței. Este, cum scriam mai sus, un proces asupra căruia merită să zăbovim puțin. Mai cu seamă că am avut toți parte de timp de gândire!

În doar zece zile se reia campionatul național și atunci se vor observa efectele acestor zile lungi de antrenamente, de acumulări fizice, de repetiții ale unor scheme de joc etc.
Bineînțeles, esențial este antrenorul, însă în jurul jucătorului se petrece întreaga strategie. “Potior est, qui prior est” spunea celebrul Terențiu, iar replica a devenit o zicală în popor, care pe românește ar suna cam așa: “Cine se scoală de dimineață, departe ajunge!” Munca de azi echivalează cu succesele de mâine.

Ceea ce era de demonstrat în condițiile date, în care “dimineața” este tocmai această perioadă de acumulări progresive, un timp care se va “deconta”, dacă permiteți termenul, în meciurile care se vor juca în intervalul ianuarie-iunie 2023.

Antrenorul este cel care, împreună cu staff-ul său, desigur, stabilește graficul performanțelor de mai târziu prin ceea ce face acum, într-un program specific acestei situații. Rezultatele care vor veni nu pot fi decât consecințele zilelor în care se aleargă și se trage din greu, cum se spune. Altfel, totul va fi bine în cea mai bună dintre lumile posibile, vorba filosofului. Sau, într-o interpretare proprie, totul va fi cu atât mai ușor de obținut, cu cât e mai greu azi în pregătire. Puncte, victorii, trofee…