Universitatea – FCSB. Duelul foștilor colegi

Universitatea Craiova – FCSB, duminică, 18 septembrie – ora 21.30

Derby-ul etapei le va aduce faţă-n faţă pe Universitatea Craiova şi FCSB, două echipe care, indiferent de locurile ocupate în clasament, au oferit microbiştilor meciuri memorabile.

31 iulie 2022, Universitatea Craiova - Rapid 0-1: a fost singura înfrângere suferită de olteni în ultimele șapte meciuri disputate în campionat din postura de gazde, interval în care au mai înregistrat cinci succese şi o remză.

Doar o victorie au bifat bucureştenii în acest sezon, 3-2 cu Chindia (acasă, 14 august), în rest au cinci remize şi două partide pierdute.

Iată trei comparaţii interesante între cele două echipe conform datelor monitorizate de InStat, partener LPF:

Medie şuturi pe cadrul porţii adverse: Universitatea Craiova - 5,3 şuturi cadrate / meci; FCSB - 6 şuturi cadrate / meci;

Medie ocazii de gol: Universitatea Craiova - 4 ocazii de gol / meci; FCSB - 7 ocazii de gol / meci;

Medie pase corecte: Universitatea Craiova - 429 pase corecte / meci (82 %); FCSB - 456 pase corecte / meci (83 %).

Din 2014, de la revenirea fotbalului craiovean pe prima scenă, cele două formaţii s-au mai întâlnit de 28 de ori în principala competiţie internă, de cinci ori s-au impus oltenii, de 20 ori au câştigat bucureştenii, iar alte trei jocuri s-au terminat la egalitate.

Palmares cu Universitatea Craiova gazdă: 14 meciuri - 3 victorii Universitatea Craiova - o remiză - 10 succese FCSB.

Primul meci din intervalul amintit a avut loc pe 2 august 2014: FCSB - Universitatea Craiova 3-1, marcatori Adi Popa, Lucian Sânmărtean, Fernando Varela, respectiv Andrei Ivan.

Cele mai multe goluri s-au marcat pe 29 octombrie 2017, Universitatea Craiova - FCSB 2-5.

În play-off-ul ediţiei 2021-2022, oltenii s-au impus cu 2-0 în deplasare, apoi FCSB a câştigat pe terenul craiovenilor cu 1-0.

Partida va fi una specială pentru cei doi antrenori, foşti colegi ca jucători în tricoul roş-albaştrilor bucureşteni în anii 2000, când au reuşit împreună cea mai importantă performanţă izbutită de o formaţie românească în cupele europene după 1989-1990, semifinală de Cupa UEFA în sezonul 2005=2006. De asemenea, au participat cu prima reprezentativă la turneul final al CE 2008. Nu în ultimul rând, aceştia au făcut echipă ca antrenori (Mirel Rădoi - principal, Nicolae Dică - secund) la FCSB şi la naţională.

Partida va fi transmisă în direct de PRIMA Sport, DIGI Sport și ORANGE Sport.