Noutăți

U Craiova - Astra. Duel cu repetiție

PLAY-OFF, U Craiova - Astra Giurgiu, duminică - 10 martie, ora 20.30

Insuccesul suferit în ultimul meci din sezonul regulat, 1-2 cu Astra, a oprit o serie de nouă partide consecutive fără înfrângere pe teren propriu în Liga 1 Betano, interval în care craiovenii au înregistrat șapte victorii şi două rezultate de egalitate.

Giurgiuvenii sunt neînvinşi în ultimele 10 meciuri de campionat, timp în care au izbutit șase succese şi patru remize.

43 de goluri a marcat U Craiova în primele 26 de etape, gruparea antrenată de Devis Mangia având al doilea cel mai bun atac.

- 18 goluri din faze fixe au înscris oltenii, locul 1 la acest capitol.

- 59 % a fost posesia alb-albaştrilor în sezonul regulat, cea mai bună din Liga 1.

Astra a marcat cel puţin un gol în 21 dintre cele 26 de jocuri disputate în ediţia curentă.

- 28 dintre cele 36 de reuşite din contul giurgiuvenilor au fost izbutite din acţiune.

- 16 jucători din lotul vizitatorilor au înscris cel puţin un gol, gruparea dunăreană fiind echipa cu cei mai mulţi marcatori.

Se vor confrunta a treia ( U Craiova - 24 goluri primite), respectiv a doua cea mai bună apărare din campionat (Astra - 23 de goluri încasate).

Opt goluri din faze fixe au primit oltenii, cu unul mai mult faţă de giurgiuveni.

U Craiova este echipa cu cele mai multe victorii la cel puţin două goluri diferenţă, 10 succese.

U Craiova vs Astra în Liga 1: 14 jocuri - 3 victorii U Craiova - 4 remize - 7 succese Astra.

Palmares cu U Craiova gazdă: 7 jocuri - un succes U Craiova - două remize - 4 victorii Astra.

- Primul meci s-a consemnat pe 31 august 2014, 5-0 la Giurgiu. Budescu a deschis scorul în prelungirile primei reprize, apoi Bukari (minutul 50), Budescu de alte două ori (min 58, 83 pen) şi Enache (min 86)  au produs cea mai severă înfrângere suferită de olteni din 2014 până în prezent. La finalul acelui meci, Emil Săndoi (antrenor principal) şi Sorin Cîrţu (director tehnic) au preluat conducerea tehnică de la Ionel Gane.

- Două remize albe s-au înregistrat în confruntările directe, dintre care una singură pe terenul alb-albaştrilor (21 martie 2015).

- 6 august 2016, Astra - U Craiova 1-2, întâiul succes din contul oltenilor (marcatori Niculae / Rocha, Măzarache).

- Singura victorie bifată de craioveni pe teren propriu: 10 martie 2018, Universitatea - Astra 1-0.

- Cea mai recentă întâlnire directă: 4 martie 2019, U Craiova 1948 - Astra 1-2 (marcatori Koljic, respectiv Llullaku şi Donkor-aut.).

Duelul marcatorilor

Sosit în toamnă la Craiova, puternicul atacant Elvir Koljic a impresionat prin apetitul de gol, astfel că, în doar 17 meciuri, bosniacul a marcat de 12 ori şi le-a oferit colegilor două pase decisive, dovedind că este vârful de careu pe care oltenii l-au căutat de mult timp.

De partea cealaltă, instalarea lui Constantin Enache pe banca giurgiuvenilor a însemnat şi revenirea lui Denis Alibec la forma din trecut. Astfel, după ce în ediţia precedentă a înscris doar un gol, acum a ajuns deja la patru reuşite şi șase pase decisive în 19 jocuri. Forma bună arătată în 2019 vine într-un moment perfect, chiar la startul play-off-ului, fază în care conduce clasamentul all-time al marcatorilor cu 14 goluri în precedentele trei stagiuni.

Duelul căpitanilor

Suspendat în precedentul joc, Nicuşor Bancu va reveni în banda stângă, de unde au plecat multe centrari de calitate spre oamenii de gol. În prezent, el este cel mai bun pasator decisiv din lotul oltenilor, cu cinci pase decisive.

Ajuns la 93 de meciuri în cinci sezoane pe prima scenă din România, Filip Mrzljak reprezintă pilonul principal din linia mediană a grupării vizitatoare, el fiind cel care are rolul de a opri din timp atacurile adverse, dar şi de a pune bazele fazei ofensive.

29 de jucători au evoluat pentru U Craiova în sezonul regulat, Mirko Pigliacelli fiind singurul care a strâns toate minutele.

Astra s-a bazat tot pe 29 de fotbalişti, nouă dintre ei fiind debutanţi.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: U Craiova - 25 ani şi 6 luni; Astra - 24 ani şi 7 luni.

Duelul antrenorilor:

Instalat imediat după terminarea sezonului 2016-2017, Devis Mangia este al doilea cel mai longeviv antrenor dintre cei activi în Liga 1. În cele 62 de meciuri pe banca "Ştiinţei" (30 victorii - 18 remize - 14 înfrângeri), tehnicianul italian a implementat un joc ofensiv de foarte bună calitate, apreciat de microbişti şi a reaprins speranţele oltenilor la un nou titlu.

Constantin Enache a debutat ca antrenor principal în Liga 1 pe banca grupării pentru care evoluase cel mai mult ca fotbalist, Ceahlăul Piatra Neamţ (debut: 24.07.2011, CEAHLĂUL - Pandurii 1-1), unde a format un grup de jucători care astăzi au multe meciuri pe prima scenă. A revenit în principala întrecere internă în vara anului 2017, la FC Botoşani, şi a reuşit să termine sezonul 2017-2018 cu cel mai mare procentaj de puncte scos pe durata unui campionat din istoria grupării moldave în Liga 1 (49 %). În noiembrie 2018 a trecut la Astra, la conducerea căreia are o linie de clasament formidabilă: șase victorii, patru remize şi doar o înfrângere!