Sezonul 2022-2023 al Superligii României debutează vineri, ora 18.30, cu partida FC Hermannstadt – CS Mioveni. Numărătoarea inversă, așadar, a început. Vă prezentăm, mai jos, 16 date statistice extrem de interesante despre cele 16 competitoare aliniate la start.

CFR 1907 Cluj: Mario Camora este jucătorul activ cu cele mai multe sezoane consecutive în Superliga României în tricoul unei singure echipe. Pentru portughezul naturalizat, ediţia 2022-2023 va fi a 12-a pe prima scenă, toate în tricoul aceleași echipe CFR Cluj.

FCSB: 138 de goluri a produs Florin Tănase în cele 266 de partide disputate pe prima scenă, 97 înscrise şi 41 de pase decisive. Astfel, decarul roş-albaştrilor bucureşteni are o medie formidabilă de 0.52 goluri/meci.

Universitatea Craiova: Mirko Pigliacelli este singurul portar activ în Superliga României care are în palmares un gol marcat (ediţia 2018-2019). De asemenea, este doar al doilea  goalkeeper străin după 1990 care reuşeşte o asemenea performanţă, celălalt fiind Khalid Fouhami (Dinamo 1998-1999).

FC Voluntari: Adam Nemec este un veritabil număr 9, iar o dovadă o reprezintă şi faptul că 12 dintre cele 28 de goluri înscrise în Superliga României au fost reuşite cu capul.

Farul Constanţa: La 16 ani distanţă de la debutul din 2006, Gabriel Torje revine sub comanda lui Gheorghe Hagi, cel care l-a trimis pentru prima oară în teren într-o partidă din Superliga României.

FC Argeş: Marius Constantin, noua achiziţie a piteştenilor, va porni la drum în cel de-al 21-lea sezon pe prima scenă din România, o performanţă atinsă de-a lungul timpului doar de Nicolae Dobrin, Iosif Cavai şi Ionel Dănciulescu.

Sepsi OSK Sf. Gheorghe: 30 de goluri a reuşit Bogdan Mitrea pe prima scenă, el fiind fundaşul activ cu cele mai multe reuşite în Superliga României.

FC Botoşani: Mihai Alexandru Roman II a strâns minute în principala competiţie internă pentru nu mai puţin de nouă echipe: FC U Craiova, Petrolul, Universitatea Cluj, CS Severin, Săgeata Năvodari, Pandurii, Universitatea Craiova, ACS Poli şi FC Botoşani.

FC Rapid 1923: 26 de pase decisive a strâns Junior Morais în cele 10 sezoane de Superliga României, el fiind cel mai bun din lotul giuleştenilor la acest capitol.

FC U Craiova 1948: 12 goluri a marcat Andrea Compagno în ediţia trecută, el fiind singurul străin care a reuşit să înscrie de cel puţin 10 ori în sezonul de debut.

UTA Arad: Claudiu Keşeru este ultimul jucător care a înscris șase goluri într-un meci din Superliga României. A reuşit această performanţă pe 15 august 2014, în FCSB – Pandurii Tg. Jiu 6-0.

CS Mioveni: 426 de meciuri au strâns împreună cei doi fundaşi din lotul argeşenilor, Ionuţ Balaur - 229 jocuri şi Adrian Scarlatache - 197 prezenţe, ei fiind şi cei mai experimentaţi din formaţia antrenată de Alexandru Pelici.

Chindia Târgovişte: Doi străini din lotul dâmboviţenilor au peste 100 de prezenţe în Superliga României: Nasser Chamed - 150 jocuri şi Pablo Passaglia - 103 meciuri.

Petrolul Ploiești: 20 de ani se vor împlini pe 27 august, ziua când Gabriel Tamaş a debutat pe prima scenă din România în partida Dinamo - Ceahlăul 5-0 (27.08.2002).

FC Hermannstadt: 103 meciuri a strâns Plamen Iliev în Superliga României, el fiind unul dintre cei 10 portari străini care au depăşit bariera celor 100 de prezenţe.

Universitatea Cluj: Patru jucători din lotul antrenat de Erik Lincar se pot lăuda cu cel puţin un titlu, având în sezoanele respective şi contribuţii importante la câştigarea acestora: Paul Pîrvulescu, Alexandru Chipciu, Ioan Filip şi Florin Purece.