Liga Profesionistă de Fotbal dorește să facă precizările necesare pe tema tot mai dezbătută în ultimul timp în media a calendarului oficial al Ligii 1 Betano.

Concret, în cotidianul ”Gazeta sporturilor” din ziua de marți, 8 august 2017, a apărut articolul ”Amatorism la LPF și FRF! Cum sunt sabotate FCSB și Viitorul”. Iată și pasajele acuzatoare: ” S-a renunţat la Cupa Ligii pe motiv că e prea încărcat sezonul, dar s-a introdus etapă intermediară înainte de săptămâna europeană, iar FCSB şi Viitorul au de jucat 4 meciuri în decurs de mai puţin de două săptămâni! LPF şi FRF obligă echipele din Liga 1 la exces de meciuri în luna august, deşi înainte de startul campionatului s-a renunţat la una dintre competiţii. Cupa Ligii a fost desfiinţată, iar şefii celor două instituţii anunţau că (...) Nu doar că nu s-a eliberat, dar LPF, ca for organizator al Ligii 1, şi FRF, prin intermediul Comitetului Executiv, care a aprobat programul competiţional, au luat o decizie extrem de controversată: au programat o etapă intermediară în această săptămână, care precede meciurile europene decisive pentru accesul în grupele competiţiilor europene În joc au mai rămas doar FCSB şi Viitorul, care vor avea de jucat 4 partide în decurs de mai puţin de două săptămâni. Trupa lui Dică va stabili cu adevărat un record: 4 confruntări în 10 zile!!!”

Plecând de la aceste acuzații, în opinia noastră nedrepte, vrem să clarificăm această situație, pentru iubitorii fotbalului, pentru reprezentanții mass media și, nu în ultimul rând, pentru cluburile angrenate în competiție.

Programul competițional al sezonului 2017-2018 a fost stabilit de către LPF din data de 27 aprilie 2017, când a fost și aprobat de către Adunarea Generală. Comitetul Executiv al FRF l-a ratificat în data de 27 iunie 2017. Inițial, deținătorii de drepturi tv au cerut ca sezonul să înceapă pe 1 iulie 2017, iar a doua variantă a fost ca startul să fie în data de 9 iulie. Cluburile au respins aceste cereri, pe bună dreptate, invocând lipsa de timp pentru pregătirea de vară, precum și imposibilitatea stabilirii datei pentru Supercupa României, care ar fi trebuit să se dispute în luna iunie!

Conform calendarului stabilit de LPF, turul de campionat a început în ziua de 14 iulie 2017 și se va termina pe data de 30 septembrie 2017. Se joacă așadar la sfârșiturile de săptămână și în prima zi a săptămânii următoare, așa cum LPF s-a înțeles cu deținătorii de drepturi tv. Luând ca reper ziua de sâmbătă, avem weekend-urile 15 iulie, 22 iulie, 29 iulie, 5 august, 12 august, 19 august, 26 august, 9 septembrie, 16 septembrie, 23 septembrie și 30 septembrie. Pentru că am luat în calcul și eventualitatea fericită și care s-a confirmat ca măcar o echipă (noi sperăm să fie două!) să se califice în grupele competițiilor europene, am eliberat respectivele săptămâni, neprogramând, firește, la mijlocul lor etape intermediare. Astfel, am ținut cont de programul UEFA, care a prevăzut meciuri de calificare în zilele de 13 iulie și 20 iulie, 27 iulie și 3 august (tururile al doilea și al treilea) pentru UEFA Europa League, respectiv 11-12 iulie, 18-19 iulie, 25-26 iulie și 1-2 august pentru UEFA Champions League.

Apoi, play off-ul celor două competiții se joacă în 15-23 august pentru UEFA Champions League, respectiv 17-24 august UEFA Europa League.

În grupe, partidele sunt programate în datele de: 12-14 septembrie, 26-28 septembrie, 17-19 octombrie, 31 octombrie - 2 noiembrie, 21-23 noiembrie, 5-7 decembrie.

Echipa națională a României are programate în toamnă următoarele meciuri oficiale: 1 septembrie - Armenia, 4 septembrie în Muntenegru, 5 octombrie - Kazahstan, 8 octombrie în Danemarca.

Astfel, observăm că date pentru disputarea etaplor intermediare nu erau altele decât cele stabilite: 8-9-10 august, respectiv 19-20-21 septembrie. Asta în ceea ce privește calendarul turului!

Mai mult, datele pentru disputarea Cupei României, fixate de către FRF, au anulat și ele alte variante de etape intermediare. Se vor juca pe meciuri în Cupa României pe 25 octombrie, 29 noiembrie, 28 februarie, 18 aprilie, 9 mai și 26 mai (finala).

În retur, care va începe pe 14 octombrie 2017, am prevăzut următoarele date, luând ca reper tot ziua de sâmbătă: 21 octombrie, 29 octombrie, 4 noiembrie, 18 noiembrie, 25 noiembrie, 2 decembrie, 9 decembrie, 16 decembrie. Campionatul regulat se reia în anul 2018 cu etapa a 23-a din 3-4 februarie.

Facem precizarea că în weekendul 11-12 noiembrie 2017 sunt prevăzute meciurile de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018.

Se poate lesne observa că nu există nicio dată liberă pentru a programa altcumva etapele intermediare, iar etapele intermediare sunt obligatorii pentru a nu mai ajunge să jucăm dincolo de data de 18 decembrie 2017. Mai mult decât atât, sezonul 2017-2018 trebuie încheiat până la data de 3 iunie 2018, conform prevederilor FIFA, care cere un timp suplimentar pentru pregătirea turneului final al Campionatului Mondial din Rusia.

Am preferat să evităm, pe cât posibil, jocurile disputate pe terenuri grele, în condiții de iarnă, programând etapele intermediare pentru ale căror date suntem acum criticați. Regretăm că o fac chiar reprezentanți ai unor cluburi, care iarna trecută acuzau starea terenurilor și temperaturile foarte scăzute.

Liga Profesionistă de Fotbal îi asigură încă o dată pe membrii afiliați că nu are alt scop decât organizarea și desfășurare competiției în cel mai bun mod, ținând cont de prevederile UEFA, condiții impuse de partenerii media, infrastructura existentă, condițiile climaterice și dotările fiecărui stadion.

Iarna trecută, mass media publica opiniile unor reprezentanți ai cluburilor, cu titluri de asemenea acuzatoare: ”Fotbal pe gheață, noul sport național”, ”Patronii din Liga 1 împotriva fotbalului pe gheață”, ”Ice Age”, etc. Am încercat să evităm repetarea lor, pe cât e posibil, în condițiile deja amintite mai sus. Regretăm că Basarab Panduru, un fost mare fotbalist și un excelent analist tv, ne acuză fară să dețină, probabil, toate datele enumerate deja.

Am ținut cont și de realitatea, evidentă, a avantajului oferit de meciurile oficiale disputate la momentul intrării echipelor noastre în competițiile europene intercluburi.

Cu speranța că doar înțelegând fenomenul fotbalistic putem reuși împreună, vă asigurăm că binele echipelor românești este sigura noastră preocupare. Tocmai de aceea, LPF va propune în următoarea Adunare Generală a cluburilor ca programul competițional pentru sezonul următor să fie realizat de o echipă de lucru care să aibă în componență și doi reprezentanți ai cluburilor.