Pe lângă schimbarea numelui și a identității corporative, Asociația Ligilor Europene (EL, fosta EPFL), care reprezintă vocea a 32 de Ligi de fotbal din peste 25 de țări, a lansat un nou Manifest, reafirmând și întărind și mai mult devotamentul acesteia pentru viitorul fotbalului european.
Fiind vocea Ligilor Profesioniste de Fotbal de pe continentul european, dar și organizatorii a peste 450 de meciuri de fotbal, disputate în fiecare week-end, Manifestul expune obiectivul Ligilor Europene, și anume „de a proteja și a consolida balanța competitivă în competițiile ligilor profesioniste de fotbal, pentru îmbunătățirea jocului, în așa fel încât să fie în folosul jucătorilor, al fanilor și al clubului”. Acest obiectiv este susținut de convingerea că toate cluburile, și nu doar o parte, trebuie să aibă posibilitatea să concureze la cele mai înalte nivele.
Imediat după publicarea Manifestului, președintele Asociației Ligilor Europene (fostă EPFL), Lars Christer Olsson a declarat că acesta este momentul propice pentru a face aceste schimbări și de a reafirma misiunea și mandatul Asociației.
„Protejarea și consolidarea balanței competitive în competițiile Asociației Ligilor Profesioniste de Fotbal sunt ceea ce noi reprezentăm. Considerăm că tuturor cluburile noastre trebuie să li se ofere șansa de a concura la cele mai înalte nivele. Este convingerea noastră fermă că, pe măsură ce din ce în ce mai mulți bani se acordă unui număr mic de cluburi de elită, balanța competitivă se află în pericol așa cum nu a fost niciodată. Nu este benefic pentru Ligile noastre de fotbal, nici pentru marea majoritate a cluburilor și, în mod sigur, nu este benefic pentru fani.
Ce putem face în acest sens? În acest Manifest am prezentat trei principii esențiale. Primul îl reprezintă principiul bunei guvernanțe. Cel de-al doilea este esența meritului sportiv și a abilității sportive ca factori decisivi în înfrângeri sau victorii și, nu în cele din urmă, principiul solidarității. Sunt multe de discutat cu privire la distribuirea echitabilă a resurselor financiare cluburilor, însă realitatea este că Ligile finanțate corespunzător au parte de finanțări și mai mari și suntem deciși că această practică trebuie să înceteze”.
Liga Profesionistă de Fotbal a fost reprezentată la întâlnirea de lucuru de la Edinburgh de Robert Pongracz, vicepreședinte LPF.