Noutăți

FCSB - Viitorul. Un meci pentru titlu

PLAY-OFF, FCSB - Viitorul, luni - 11 martie, ora 20.30

Două înfrângeri a suferit FCSB pe teren propriu în acest sezon, 0-1 cu Concordia şi 0-2 cu CFR, în rest a înregistrat nouă victorii şi două remize.

Viitorul este fără succes în deplasare din 25 noiembrie 2018, când s-a impus cu 2-1 la Voluntari. Au urmat două rezultate de egalitate şi trei partide pierdute.

Roş-albaştrii au încheiat sezonul regulat cu cel mai bun atac, 49 de goluri marcate.

- 16 dintre cele 49 de goluri au fost reuşite în urma unor faze fixe.

- 20 de goluri au marcat bucureştenii în ultimele 30 de minute.

- 56 % a fost posesia FCSB-ului în primele 26 de runde din sezonul 2018-2019.

11 meciuri fără gol marcat au strâns dobrogenii în ediţia curentă, dintre care patru în 2019.

- 9 dintre cele 26 de goluri marcate de elevii lui Gheorghe Hagi au fost reuşite din faze fixe.

- 16 goluri au izbutit constănţenii în ultimele 30 de minute.

- 57 % a fost posesia Viitorului în sezonul regulat, locul secund la acest capitol.

- 29 de goluri au încasat roş-albaştrii, dintre care 12 din faze fixe.

Viitorul a primit 27 de goluri, șase dintre acestea fiind încasate din afara careului mare.

Opt dintre cele 11 succese bifate de vizitatori au fost la limită. De partea cealaltă, gazdele au reuşit nouă victorii la cel puţin două goluri diferenţă.

Șapte cartonaşe roşii au incasat bucureştenii, cele mai multe dintre toate competitoarele.

Aproximativ 6.500 spectatori/meci a fost media înregistrată de FCSB pe teren propriu în sezonul regulat, locul secund în clasamentul asistenţei.

FCSB vs Viitorul în Liga 1: 20 de jocuri - 15 succese FCSB - două remize - 3 victorii Viitorul.

Palmares cu FCSB gazdă: 10 jocuri - 8 succese FCSB - o remiză - o victorie Viitorul.

- Prima partidă a avut loc pe 11 noiembrie 2012, la Constanţa, şi s-a încheiat cu 4-0 pentru FCSB, goluri Chipciu, Gardoş şi Rusescu (2).

- Întâiul succes al dobrogenilor s-a consemnat pe 19 mai 2013, FCSB - Viitorul 2-5 (Nikolic, Rocha / Chiţu dublă, Dică, Larie, Nikolov). Acesta a fost şi meciul cu cele mai multe goluri marcate. Au urmat 10 jocuri consecutive câştigate de roş-albaştri.

- A doua victorie din contul Viitorului a venit după un meci fantastic făcut de trupa lui Gheorghe Hagi pe teren propriu, care s-a impus cu scorul de 3-1 (18 martie 2017). Cele patru reuşite au purtat semnătura lui Florinel Coman, Vlad Morar, Carlo Casap, respectiv Denis Alibec.

- Prima remiză s-a înregistrat pe 24 aprilie 2017, FCSB - Viitorul 1-1 (Mihai Pintilii, respectiv George Ţucudean), punctul scos de vizitatori fiind decisiv în câştigarea campionatului de către fotbaliștii de la malul Mării Negre.

- Ultimul succes bifat de elevii lui Gheorghe Hagi: 9 septembrie 2017, Viitorul - FCSB 1-0, gol înscris de Eric de Oliveira.

- Cea mai recentă întâlnire directă: 10 decembrie 2018, FCSB - Viitorul 2-0, marcatori Florin Tănase şi Lucian Filip.

Doar 27 de jucători au utilizat bucureştenii în sezonul regulat, cifră pe care o mai găsim doar în dreptul celor de la Sepsi OSK.

14 dintre cei 28 de jucători folosiţi de Gheorghe Hagi în primele 26 de etape sunt născuţi după 1 ianuarie 1996, dintre care 11 autohtoni.

Duelul decarilor

Partida va consemna şi un duel de excepţie între doi dintre cei mai buni jucători lansaţi pe prima scenă de Viitorul, Florin Tănase şi Ianis Hagi.

Decarul bucureştenilor a debutat în Liga 1 pe 23 februarie 2014, în Dinamo Bucureşti - Viitorul 1-2. În 2015-2016 a avut un sezon fantastic în tricoul constănţenilor, cu 15 goluri şi șase pase decisive, cifre pe care nici un alt jucător din istoria Viitorului nu le-a mai atins pe durata unui campionat! În 2016 s-a transferat la FCSB, iar în ediţia curentă este fotbalistul din lotul lui Mihai Teja cu cele mai multe realizări ofensive: 8 goluri, 5 pase decisive şi 4 penalty-uri obţinute.

De partea cealaltă, prin atitudinea din teren, Ianis dovedeşte că este liderul unei generaţii de mare viitor. A debutat pe prima scenă la 16 ani, o lună şi 13 zile (5 decembrie 2014, Viitorul - FC Botoşani 1-2), fiind şi azi cel mai tânăr jucător utilizat de dobrogeni într-un meci de Liga 1. A ajuns la 76 de prezenţe în principala competiţie internă din România, a marcat de 17 ori şi a oferit opt pase decisive.

105 şuturi a expediat Ianis Hagi în cele 24 de jocuri din ediţia curentă, cele mai multe dintre toţi fotbaliştii cu minute.

Duelul de rezistenţă

Lucian Filip şi Tudor Băluţă, doi olteni care au început fotbalul la Şcoala Gică Popescu, sunt astăzi printre cei mai apreciaţi jucători de către microbişti.

Primul a debutat în tricoul roş-albaştrilor în urmă cu aproape 10 ani (dată debut: 18.10.2009, Poli Iaşi - FCSB 0-2), a trecut peste multe probleme cauzate de accidentări, a schimbat generaţii de colegi în vestiarul bucureştenilor, dar a rămas jucătorul la care antrenorul apelează de fiecare dată când echipa trece prin momente dificile. Şi în ediţia curentă, fie că a fost folosit la închidere, fie în centrul defensivei, dăruirea sa din teren a fost, în dese rânduri, ca un impuls pentru colegi. A şi înscris de trei ori, ultimul gol, cel cu U Craiova, venind când bucureştenii erau conduşi pe tabelă.

"Cine este cel mai bun dintre Gică Popescu şi Belodedici? Tudor Băluţă!", a fost răspunsul dat de Gică Hagi în urmă cu un an, când apariţiile tânărului înalt adus în Academie la doar 15 ani au început să fie tot mai dese. În scurt timp a ajuns la naţională, iar aprecierile asupra evoluţiilor sale s-au înmulţit. Serios pe teren, dar şi în afara lui, jucătorul Viitorului a devenit o ţintă pentru mai multe cluburi din campionatele puternice. Luna ianuarie 2019 avea să se încheie cu el în prim-plan, după ce Viitorul şi Brighton au ajuns la un acord de transfer, devenind astfel doar al cincilea fotbalist român din Liga 1 care a semnat direct cu o echipă din Premier League, după Ilie Dumitrescu, Costel Pantilimon, Vlad Chiricheş şi Florin Gardoş.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: FCSB - 26 ani şi 11 luni; Viitorul - 23 ani.

Duelul antrenorilor

Ca de fiecare dată, partida va fi una specială pentru Gheorghe Hagi, care a cunoscut primele mari succese ca fotbalist în tricoul roş-albaştrilor, pentru care a evoluat din iarna lui ediției 1986-1987 pînă în vara anului 1990. În tot acest timp, a cucerit de trei ori campionatul României, a jucat în Supercupa Europei din februarie 1987, când a şi marcat singurul gol al meciului cu Dinamo Kiev, apoi a ajuns în semifinala CCE 1987-1988 şi în finala ediţiei CCE 1988-1989. Evoluţiile remarcabile de la FCSB şi naţională i-au adus, după CM 1990, transferul la Real Madrid.

De asemenea, a antrenat gruparea bucureşteană în startul sezonului competiţional 2007-2008, când a şi izbutit calificarea în grupele UCL, în staff-ul său aflându-se atunci şi actualul antrenor al FCSB-ului.

Mihai Teja, ajuns la al 59-lea meci ca principal în Liga 1 (U Cluj, Dinamo, Gaz Metan, FCSB), va debuta ca tehnician în play-off, acolo unde Gheorghe Hagi se va afla pentru a patra oară, fiind şi singurul care are o astfel de performanţă în CV.

Mihai Teja vs Gheorghe Hagi în Liga 1: două jocuri - o victorie Hagi - o remiză.