LIGA PROFESIONSTĂ DE FOTBAL a avut, recent, inițiativa unui dialog, cu domnul Alberto Colombo, reprezentând topul EPFL (European Professional Football Leagues), cu privire la Dialogul Social European (DSE) și implicațiile acestuia în fotbalul românesc.

LPF: Domnule Colombo, vă mulțumim pentru timpul acordat. Recent în media românească a început să abordeze tema Dialogului Social European, și faptul că fotbalul românesc va începe să fie reglementat de UEFA în legătură cu contractele de muncă dintre jucători și cluburile de care aparțin. Pentru început, ne puteți spune despre DSE?
Alberto Colombo: Mai întâi, câteva informații esențiale, ca să putem clarifica care e situația în acest moment. Așa numitul Dialog Social European (DSE) este o platformă oferită de Comisia Europeană și Departamentul său de Angajări, Social și Muncă pentru reprezentanți atât din partea angajaților, cât și din cea a angajatorilor, într-o industrie specifică. Acolo se discută și ideea de a armoniza condițiile sociale și de muncă la nivel european. DSE a fost creat în anul 2008 în fotbalul profesionist. Angajatorii sunt acolo reprezentați de Asociația Ligilor Europene și de Asociația Cluburilor Europene (ECA), în timp ce angajații sunt reprezentați de FIFPRO-Divizia europeană. Aceste trei entități sunt așa numiții parteneri sociali. UEFA conduce aceste întâlniri pentru a superviza și a coordona relațiile dintre partenerii sociali la nivel internațional.

LPF: Ce a reușit să obțină DSE în diverse țări de pe continent, iar acum va fi și în fotbalul din România?
A.C.: DSE a adoptat în anul 2013 Acordul Autonom, care a stabilit “cerințele minime pentru contractele jucătorilor profesioniști”, așa numitul MRSPC. S-au realizat progrese importante prin implementarea MRSPC pe teritoriul UEFA, dar mai rămân destule provocări în unele țări europene, din diverse cauze, dar și România e una dintre ele. De aceea, am decis acum să venim la dumneavoastră pentru a facilita dialogul dintre cei implicați direct.

LPF: Care este rolul pe care îl vor juca părțile implicate în acest proces?
A.C.: FRF are responsabilitatea de a juca la nivel național un rol similar cu cel jucat de UEFA la nivel continental, și anume acela de a superviza și de a ajuta promovarea și coordonarea relațiilor și dialogului dintre partenerii sociali din țara dumneavoastră, care sunt LPF, împreună cu cluburile membre, reprezentând angajatorii, iar pe de cealaltă parte, Sindicatul fotbaliștilor, AFAN.

LPF: Invitația de a participa la noua inițiativă a DSE, împreună cu alte Ligi Europene membre, a apărut în spațiul știrilor sportive din media românească, cu sprijinul declarativ al Sindicatului. Un comitet care va veni în România pentru a impune schimbări în relațiile contractuale dintre jucători și cluburi. Ne puteti spune ce implică această nouă inițiativă a DSE și de ce a fost ales fotbalul românesc?
A.C.: DSE nu are nicio putere de reglementare pentru a impune ceva în acest sens. DSE vine în România cu un spirit proactiv și de cooperare, pentru a ajuta partenerii sociali naționali ca să creeze un dialog constructiv și pentru a efectua următoarele puncte:
1. Evaluarea și analiza relațiilor contractuale existente (contract standard național) și a regulamentelor pentru soluționarea litigiilor, pentru a identifica problemele din unele contracte.
2. Analiza zonelor unde MRSPC -cerințele minime pentru contractele  jucătorilor profesioniști- și soluționarea litigiilor nu sunt aplicate și respectate. Aici e important de spus că suntem cu toții conștienți că MRSPC au fost parțial implementate în contractele standard din România, ceea ce reprezintă un lucru foarte bun.
3. Să recomande, pe baza analizelor de mai sus, precum și să monitorizeze și să faciliteze implementarea acestora.
E important de subliniat că se va lua în considerare contextul specific și realitatea din România, inclusiv legislația aplicabilă, dar și discuția legată de utilizarea Codului Muncii, pentru a fi aplicat contractelor jucătorilor din România.

LPF: Cluburile din Liga 1, în sezonul 2020-2021, pe perioada pandemiei, au avut 656 de jucători sub contract, și 89 au reprezentat litigii între jucători și cluburi, adică un procent de 13,5 %. care au fost rezolvate de comisiile de specialitate ale FRF. Credeti că este alarmant acest scenariu pentru liga noastră de top?
A.C.: Știm că, în general, e vorba de restanțe salariale, o problemă critică în fotbalul românesc, dar e un fapt încurajator să aflăm că doar un procent mic al litigiilor, de 13,5 % este legat de cluburile din liga profesionistă. Cu toate acestea, suntem conștienți că e important să depășim aceste probleme și în ligile inferioare și semi-profesioniste, care sunt sub conducerea FRF. Contractele trebuie respectate și salariile plătite.

LPF: În ultima perioadă, am citit tot mai multe declarații date de către liderii sindicatului AFAN care susțin că rezultatele inițiativei DSE ar putea fi revoluționare în fotbalul românesc, deoarece s-ar aplica diferite impozite contractelor dintre jucători și cluburi, diferite taxe. Ne puteti spune care sunt intențiile exacte ale partenerilor sociali în privința asta?
A.C.: Este, în mod clar, prea devreme pentru a vorbi despre impozitare sau alte probleme specifice, deoarece nu am finalizat analiza referitoare la relațiile actuale de muncă din România. În acest stadiu preliminar de consultanță și analiză este fundamental ca toate părțile implicate din fotbalul românesc să vadă și să primească exact ca pe o oportunitate această inițiativă de a îmbunătăți fotbalul românesc.
Toți trebuie să fim dedicați acestui dialog și să cooperăm cu bună credință pentru a face lucrurile mai bune.

LPF: Vă mulțumim încă o dată pentru timpul dumneavoastră și dorim să subliniem că LPF va participa la discuțiile stabilite pentru a îmbunătăți situația fotbalul românesc alături de cealalți actori din piață.