Există un timp al bilanÈ›ului, la fel de bine cum există È™i unul al performanÈ›ei. În ambele situaÈ›ii sunt de îndeplinit condiÈ›ii, dar, mai ales, e nevoie să înÈ›elegem cum È™i unde am ajuns fiecare. Asta pentru a ne permite să fim obiectivi È™i cinstiÈ›i cu noi înÈ™ine.
Observ în ultima vreme că sunt tot mai vocale persoanele care acuză condiÈ›iile de joc, temperaturile scăzute de la ora meciurilor, calitatea terenurilor etc. Cu atât mai surprins sunt de asemenea critici, cu cât ele vin din partea unor oameni direct implicaÈ›i în fenomen, fie că sunt comentatori ai acestuia, ba chiar conducători, antrenori sau jucători. Cu toÈ›ii ar fi trebuit până la această oră să înÈ›eleagă în ce condiÈ›ii ne desfășurăm activitatea, care e starea de fapt economică È™i socială a țării È™i ce consecinÈ›e vin de aici. Nu mai departe de sfârÈ™itul săptămânii trecute, una dintre echipele calificate în grupele UEFA Champions League, Steaua RoÈ™ie Belgrad, a jucat un meci din competiÈ›ia internă în condiÈ›ii meteo extrem de grele pentru că, ce să vezi, È™i în Serbia ninge. Și nu e singurul exemplu din Europa! (Vezi video mai jos)
Antrenori, care ar trebui să stăpânească È™i să fie mai preocupaÈ›i de problemele tehnice ale propriei echipe, jucători, care ar merita să-È™i dovedească altfel personalitatea È™i mai ales pe terenul de joc, se plâng zilele acestea că afară e frig È™i că terenurile nu sunt ca în Spania sau Anglia. Ar fi poate nedrept din partea noastră să ne întrebăm de ce respectivii nu joacă în Spania sau Anglia. Ei critică azi condiÈ›iile de aici, dar Liga 1 Betano este competiÈ›ia în care ei se desfășoară, care le oferă un statut pe măsura valorii lor, o pâine care nu e deloc rea.
Sigur că mai sunt lucruri de pus la punct, tocmai de aceea am propus acum câteva luni un sistem cu doar 12 echipe în Liga 1 Betano, pentru a nu mai fi obligaÈ›i să jucăm atât de târziu în iarnă, dar È™i pentru a avea un play-out mai competitiv. Am fi avut, deci, date libere în calendar È™i jumătate din cele È™ase echipe ale play-out-ului în pericol de retrogradare.
Ne-am gândit È™i la varianta sistemului primăvară-toamnă, dar acesta este o imposibilitate practică. Primul motiv ar fi că nu am mai juca la zero grade Celsius, ci la aproape 40, mai multe meciuri. În al doilea rând, respectivul sistem ar împiedica punerea lui în practică din doi în doi ani, când sunt turnee finale, europene sau mondiale. Cea mai bună dovadă că aÈ™a stau lucrurile este că până È™i Rusia a renunÈ›at la această soluÈ›ie, iar acolo vremea e cumplită în această perioadă.
Nu ne putem compara din păcate cu marile campionate ale Europei occidentale, dar asta pentru că nici România nu are puterea economică a țărilor care organizează acele competiÈ›ii.
Am rugat, ca să dau doar un exemplu, câteva cluburi să schimbe terenurile de joc È™i să aleagă stadioane din alte oraÈ™e, acolo unde condiÈ›iile sunt mai bune, acolo unde instalaÈ›ia de încălzire funcÈ›ionează la parametri optimi. Unele au înÈ›eles, altele au preferat doar să se plângă de propriile condiÈ›ii È™i că afară e mai frig.
Sper ca fiecare dintre noi să înÈ›eleagă că suntem toÈ›i în aceeaÈ™i barcă È™i avem cu toÈ›ii acelaÈ™i interes unic, È™i anume ca fotbalul românesc să redevină puternic.
Gino Iorgulescu,
Președinte LPF