Ceea ce știm cu maximă siguranță este ceea ce am trăit, ceea ce am văzut, ceea ce s-a întâmplat. Prezentul este, de asemenea, o constantă a cunoașterii, din toate punctele de vedere. Necunoscutele, marile semne de întrebare, se află însă în aria de acoperire a viitorului, deși acesta poate fi anticipat, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Concret, etapele de dezvoltare pe care fotbalul mondial le parcurge în zilele noastre, sau pe care le-a depășit în decursul istoriei, sunt aproape aceleași cu cele ale devenirii societății. Marele poet latin Ovidiu, exilat în orașul Tomis, scria, acum 2000 de ani, în Metamorfozele, “omnia mutantur, nihil interit”, adică, în traducere liberă, “totul se schimbă, nimic nu dispare”. Natura, vrea să spună poetul, e mereu în continuă mișcare, și totuși rămâne mereu aceeași, în ultimă instanță, toate se schimbă, nimic nu dispare.

Avem, de altfel, și varianta științifică a ideii de mai sus, “nimic nu se pierde, totul se transformă”! Fotbalul își păstrează astfel, într-o paradigmă asemănătoare, același traseu determinat de atingerea performanței, în mod special. Nimic nu se pierde, deși totul se schimbă. Eroii, vedetele, marile cluburi. Ba chiar și marile arene. Se dezvoltă, bineînțeles, dar nu își modifică ADN-ul. De altfel, linia de continuitate a cluburilor de legendă e o dovadă în acest sens. Real Madrid de astăzi nu e, oare, în elementele sale definitorii, Realul dintotdeauna? Trofeele marelui club, “el mejor club del Mundo”, din anii ‘50, nu se metamorfozează, nu se regăsesc, într-un fel, în Ligile Campionilor de până mai ieri, cărora le suntem contemporani și martori? Nu avem aici o legătură directă între un trecut care obligă prezentul și poate determina viitorul? Cred că răspunsul este unul afirmativ. Iar cel mai mare club din lume nu este singurul bun exemplu. Este doar cel mai mare. Ceea ce spune multe despre adevărul teoriei noastre. Care se susține.
Viitorul fotbalului sună bine, exact ca în reclama celebră de odinioară.

Mai departe rămâne să se confirme atât această teorie, cât și altele pe care fotbalul le-a născut, le-a dat societății și care au generat mituri. Fotbalul va supraviețui turbulențelor aduse de trecerea implacabilă a timpului tocmai datorită puterii lui de seducție. Pe care a avut-o, se pare, încă de la începuturi și pe care și-a clădit poveștile de succes. Nu există alt viitor pentru cel mai popular sport inventat pa Pământ și căruia îi suntem contemporani, martori, spectatori, iar unii chiar actori și regizori, mai mult sau mai puțin principali! Nimic nu se pierde, totul se transformă!