Este mult prea binecunoscut, de către toți cei care iubesc fotbalul românesc, acest veritabil proverb care îi aparține genialului antrenor Emerich Jenei: “Victoriile aduc victorii, înfrângerile cheamă alte înfrângeri”. Ideea e simplă, deloc simplistă, dar merită dezvoltată, tocmai de aceea, în opinia mea, ori măcar e de zăbovit asupra ei un timp. Pentru că, în definitiv, e vorba despre fotbal, dar e vorba și despre noi, despre viață, despre credința lucrului împlinit. Sau, poate, e vorba despre cu totul altceva…
Victoriile, adică o formă bună de joc, concretizată într-un șir de rezultate foarte bune, nu fac decât să mențină o anumită stare de performanță, să o prelungească, chiar să determine și să îmbunătățească o stare de spirit care, în alte condiții, ar fi fost alta…
Exact în același mod stau lucrurile și dacă lucrăm cu semnul minus în față, cu înfrângerile, cu un șir de eșecuri. Acestea alungă încrederea, pot provoca panică, aduc neliniște și, în cele din urmă, aruncă peste bord chiar și faptele bune din trecut. Cum?
Destul de simplu, este vorba despre ceea ce, în zilele noastre, se numește, ceva mai pompos și, în orice caz, departe de savoarea spuselor lui “nea Imi”, managementul succesului. Sau, după caz, al ieșirii din starea de impas, dacă acolo ai ajuns cumva..
Dar, extrapolând, construcțiile durabile nu se ridică tocmai pe astfel de principii!? Pe teoria că încrederea se verifică într-un proces competițional de lungă sau medie durată? Valoarea confirmată pe teren prin acel șir de victorii aduce și consolidează încrederea, iar aceasta determină apariția succesului. A mai multor succese! Până într-o zi când e necesară o reîmprospătare a întregului ciclu, pentru că eșecul, în mod inevitabil, va apărea, mai devreme sau mai târziu. Se aplică însă astfel de teorii oricui și oriunde? Real Madrid, a cărei istorie e un lung șir de triumfuri, e o echipă sau un mit?!
Ceea ce s-a întâmplat cu echipa națională de rugby, de pildă, recent, la Campionatul Mondial desfășurat în Franța, reprezintă un semnal de alarmă sau o realitate acută?
Revenind la fotbal, pentru că astfel și aici e teritoriul unde ne este cel mai ușor de exemplificat prin cunoașterea tocmai a realității noastre, marele antrenor are toată dreptatea în ceea ce spune și asta grație modelului personal de devenire și afirmare în meserie. Uriașul profesionist Emerich Jenei a știut răspunsul la toate provocările și întrebările carierei pentru că le-a trăit chiar pe toate! De aici și siguranța zicerii domniei sale…