Au început meciurile din preliminariile de calificare la Turneul Final al Campionatului European de fotbal, organizat de Germania, anul viitor. Până atunci, în 2024, continentul nostru va fi gazda acestor partide care vor decide elita, iar echipa națională a României a debutat cum nu se poate mai bine în grupa sa. Două meciuri, două victorii, șase puncte, golaveraj 4-1. Sigur, e foarte adevărat și obligatoriu de precizat, adversarele au fost reprezentativele cotate cel mai slab dintre cele pe care le avem în grupă, dar, chiar și în aceste condiții, victoriile merită aplaudate și apreciate. Mai ales în contextul rezultatelor din celelalte meciuri. Pentru că victoria din Andorra, 2-0, goluri Dennis Man și Denis Alibec, are o cu totul altă greutate după ce unul dintre rivalii noștri la calificare, selecționata statului Kosovo, a jucat acasă cu Andorra și a obținut doar un punct, după un surprinzător 1-1. Cum și meciul dintre naționalele Israelului și Kosovo, din prima etapă, se încheiase tot cu scorul de 1-1, rezultă că primele partide ne-au fost extrem de favorabile. A doua noastră victorie, consemnată acasă, de golurile lui Nicolae Stanciu și Andrei Burcă, în fața reprezentativei Belarusului, cu 2-1, a adus liniștea de care era atât de multă nevoie pentru ceea ce urmează să se joace în vară și, apoi, în toamna care urmează. În iunie vom avea o “dublă” de foc, în deplasare și cu Kosovo, dar și în Elveția, iar măcar un punct “scos” din aceste meciuri, ar apropia mult naționala noastră de Turneul Final al Euro din Germania, din 2024. Dar, să recunoaștem, mai e mult până departe! Așa că, mare grijă la pașii care vin, răbdare și să fie și un pic de șansă! Să recunoaștem, până acum am avut ceva…

Altfel, vorba marelui nostru antrenor, Emerich Jenei, care pe 22 martie a împlinit frumoasa vârstă de 86 de ani, prilej pentru noi să-i urăm acum și aici un sincer “La mulți ani!”, victoriile aduc victorii, ceea ce avem credința că se va întâmpla. Să fie calificare!

“Multa paucis” spuneau latinii, adică, în traducere liberă, “mult în puține cuvinte”, iar selecționata condusă de Edward Iordănescu pare să se fi înscris, în sfârșit, în acest concept al performanței. Să vorbim mai puțin și să facem mai mult, poate că și în acest adevăr stă o manieră de joc câștigător. Vom vedea la toamnă, când preliminariile se vor fi terminat…Deocamdată, să ne bucurăm că am început bine, cu dreptul, cum se spune, pentru că victoriile aduc nu doar victorii, ci și calificarea!