De mai bine de 40 de ani, de când în Anglia s-a introdus regula celor trei puncte acordate la victorie în loc de două, ca până atunci,  regulă care se aplică și în fotbalul românesc de aproape trei decenii, jocul ofensiv a câștigat disputa teoretică și chiar lupta pe gazon, cu toate celelalte variante și exprimări ale “apărării”. De pildă, cu jocul de profil defensiv, în cazul discuției noastre. Cele (doar) două puncte din primul secol și ceva de existență a fotbalului, care răsplăteau un triumf, ascundeau în ele și o doză mare de pragmatism, dezvoltată, la rândul ei, în sisteme de joc devenite clasice, dacă ar fi să amintim doar de “apărarea în zonă”, ori de “catenaccio”. Și nu-s doar acestea!
Ba chiar s-a ajuns să se spună, în zilele noastre, și deloc fără o anumită dreptate, că “atacul aduce spectatorii în tribune”, dar că “apărările câștigă trofeele și titlurile”…
Și totuși, frumusețea fotbalului este bifată, în istorie, de marii atacanți, de jucătorii “ofensivi”, fie ei mijlocași sau chiar apărători, pentru că realizatorii golurilor au venit mereu cu senzaționale execuții, cu un simț extraordinar al porții, cu o valoare dată tocmai de ingeniozitatea lor din teren. Numele celebre ale fotbalului sunt alese din rândul lor, al marcatorilor, fiind foarte puțini apărători în cartea premianților și a “baloanelor de aur”! E drept că și cei care au pătruns acolo au fost formidabili, vezi cazul uriașului Franz Beckenbauer sau, mai aproape de acești ani, al lui Fabio Cannavaro, primul campion mondial cu selecționata RFG, în 1974, cel de-al doilea, cu cea a Italiei, în 2006. Ani care le-au adus și supremația de care am amintit mai sus.
“Mens agitat molem”, scria Vergiliu, în uluitoarea sa lucrare Eneida. În traducere liberă, din limba latină, cuvintele  au următoarea semnificație: “spiritul mișcă materia”.
Tot astfel, extrapolând și în fotbal, dacă permiteți ideea, victoriile schimbă, agită, modifică totul, de la starea de spirit, la locul în clasament. “Victoriile aduc victorii”, spunea marele nostru antrenor Emerich Jenei. Iar, pentru a le obține, întregul carusel al fotbalului depune toate eforturile. Nu e doar o diferență în puncte, ci este una de mentalitate, în valoarea cu care este răsplătită, în clasament, obținerea lor. De aceea cred că și în Superliga României, ca să revenim la ceea ce ne este mai aproape, acum, când ne pregătim de finalul sezonului regular, este esențial să se joace ofensiv, și chiar așa se întâmplă lucrurile, în cele mai multe cazuri. Să aplaudăm victoriile!
Și, mai ales, să le obținem!