S-a încheiat sezonul, atât în fotbalul românesc, cât și în cel european. A fost unul greu, lung, venit după alte două, 2019-2020 și 2020-2021, desfășurate destul de multă vreme în pandemie și, oricum am cântări lucrurile, terminate puternic influențate de aceasta. Sfârșitul acelei perioade a însemnat revenirea la o perioadă de normalitate pe care nu putem decât să o salutăm, nu doar în sport, ori în fotbal, în mod particular, ci și în ceea ce privește întreaga desfășurare a lucrurilor în societate.
După ce am aflat, nu cu multe zile în urmă, numele campioanei României, CFR Cluj, titlul cu numărul 8, al 5-lea consecutiv, și al noii deținătoare a Cupei, SEPSI Sfântu Gheorghe, o premieră pentru acest club în această atât de onorantă postură, în Weekend-ul trecut am cunoscut, în urma barajului dintre Universitatea Craiova (locul 3 în play-off) și FC Botoșani (locul 2 în play-out), și numele celei de-a treia echipe care ne va reprezenta în Conference League. Universitatea, învingătoare, și-a confirmat statutul de favorită. Avem astfel, în viitoarea ediție a cupelor europene, care, pentru noi, va începe în luna iulie, pe CFR Cluj în Champions League, iar pe Sepsi, FCSB și Universitatea Craiova în Conference League.
Barajele de menținere/promovare au dat câștig de cauză Chindiei Târgoviște, 1-2, în tur, 1-0 și apoi învingătoare la retur, după prelungiri și executarea loviturilor de departajare, în fața Concordiei Chiajna și Universității Cluj, 2-0 și 1-1 în cele două manșe cu Dinamo.
Urmează o foarte scurtă vacanță, un mic moment de respiro al fotbaliștilor, și, imediat, încep pregătirile pentru noul sezon. E obișnuitul carusel de vară în care ai impresia că timpul are răbdare, da, de fapt, toate lucrurile aleargă mai rapid decât ai fi crezut.
Sfatul meu pentru acest univers minunat al fotbalului? “Hatez-vouă lentement!”. Adică?
În traducere din limba franceză, “Grăbește-te încet!”, expresia în aparține lui Boileau, și se găsește în “Arta poetică”a acestuia. Sigur, fotbalul nu e poezie, deși a avut și încă mai are poeții săi, de la Maradona sau Dobrin până la Messi sau Hagi.
Dar fotbalul, societatea în care este el situat, timpul său de exprimare, care curge de mai bine de un secol și jumătate, toate acestea par a construi, mai degrabă, o problemă de matematică. Necunoscutele din ecuația sezonului trecut au devenit, iată, perfect cunoscute. Rămâne să începem noul sezon și vom avea și răspunsurile. Anul viitor, la aceeași oră!