Suntem cu toții în fața ultimei etape, a 30-a, din sezonul regular al Superligii României. Avem așadar un final în care doar vineri, 8 martie 2024, se vor disputa nu mai puțin de cinci meciuri, tocmai pentru a se asigura un perfect echilibru de șanse tuturor echipelor care luptă pentru ocuparea celor două locuri rămase disponibile în play-off. Asta în condițiile în care cluburile de pe primele patru poziții sunt deja calificate matematic acolo, și anume FCSB, Rapid București, CFR Cluj și Universitatea Craiova, fără îndoială, cele mai valoroase din întregul sezon de până acum. Iar după intrarea în play-off și înjumătățirea punctelor, sunt absolut convins că toate cele șase formații se vor bate, în cele 10 etape, pentru a câștiga titlul de campioană a țării, precum și pentru a ocupa un loc pe podium, ba chiar și în primele patru poziții, în funcție de ce se va întâmpla în Cupă României, loc care să le permită prezența în viitoarea ediție a UEFA Conference League. Va fi un sfârșit de sezon la cote maxime de intensitate și exact la fel vor sta lucrurile și în play-out, unde cele 10 echipe vor încerca, în cele nouă etape, (aici nu se vor juca meciurile după sistemul tur-retur, ca în play-off), să scape de retrogradare, de locurile de baraj privind menținerea în Superliga României, dar, să nu uităm, și să ocupe locurile 7 sau, respectiv, 8, care pot duce, de asemenea, după alte două jocuri de baraj, în preliminariile UEFA Conference League.
Miză mare, peste tot! Ceea ce, veți fi de acord, nu e rău deloc pentru fotbalul nostru…
Vor fi partide care vor necesita, tocmai grație acestei mize multiple, o concentrare deosebită, o atenție sporită din partea tuturor celor implicați. Vorba francezului, “si j’ecris quatre mots, j’en effacerai trois”, adică, în traducere liberă, “dacă scriu patru cuvinte, voi tăia trei”. Un îndemn pentru autocontrol și, desigur, exigență în tot ceea ce facem. Oameni de fotbal, conducători, antrenori, dar, în primul rând, jucători, pentru că fotbaliștii rămân, și e foarte bine astfel, principalii protagoniști ai spectacolului sportiv.
Un sfârșit de capitol, sezonul regular, devine în acest mod, descris succint mai sus, un nou început. Eforturile și orgoliile se resetează, obiectivele sunt altfel abordate, pasiunile cresc, odată cu apropierea de un final care va oferi premii și medalii celor merituoși, dar care va și “taxa”, bineînțeles, un sezon mai slab ori mai puțin convingător.