Mai sunt doar patru etape din sezonul regular și totul se joacă, la o intensitate din ce în ce mai mare. Și lupta la titlu se joacă, și cea pentru a intra în play-off, și cea pentru evitarea retrogradării. Ceea ce e foarte bine. Înjumătățirea punctelor, care se va petrece odată cu faza a doua a campionatului, va mări această intensitate, precum și interesul, pe cale de consecință, manifestat de spectatori și telespectatori.
Rămânând în aceeași temă, să sperăm că restricțiile, cauzate de criza sanitară din pandemie, vor fi cât mai curând ridicate și oamenii vor putea să se întoarcă pe stadioane în număr cât mai mare.
Însă totul trebuie să aibă consecințe în planul performanței imediate, în perspectiva unei prezențe sau, mai bine zis, a unor prezențe în cupele europene în sezonul următor, la cu totul alte standarde decât cele atinse în campania continentală trecută.
La fel de importantă mi se pare a fi și maniera în care celelalte echipe, implicate în lupta de clasament, înțeleg să își pregătească, încă de pe acum, pașii pe care trebuie să-i facă sezonul următor. Pentru că fotbalul se grăbește, ca și societatea. Ca și lumea întreagă, după cum destul de ușor se poate observa.
Fotbalul, încotro? Spre alte limite, mereu de depășit, ori spre alte moduri de supraviețuire, depinde de ce parte a istoriei ești. De fapt, toate depind de acest lucru.
Cantitatea de fotbal nu se diluează la impactul cu realitățile socio-economice? Iată o primă întrebare care poate și chiar trebuie să fie pusă. E fotbalul nostru, dar și cel de oriunde altundeva, atât de grăbit, cu adevărat? Spre a ajunge unde?
La mize sportive și sociale mari, aș fi tentat să spun. Fotbalul face aceste meciuri să capete o extra-miză? Sau, ca să îl parafrazăm pe Napoleon, ținând cont și de contextul actual geografic și politic, “ c’est l’argent qui fait la guerre”, sunt banii, adică, cei care declanșează lupta, miza enormă etc. Tocmai ne-am întors, odată cu lumea toată, la sezonul de primăvară al UEFA Champions League, săptămâna aceasta și am aflat că pentru sezoanele 2024-2027 premiile, doar pentru această competiție, repet, vor fi de 15 miliarde de euro, forul european urmând să rețină un procent de 6,5 la sută pentru organizare, dezvoltare, proiecte etc. Da, fotbalul se grăbește să atingă noi praguri!
Fără bani nu se poate face performanță, asta e clar, dar și mai limpede este că fără performanță nu se pot produce acele sume. Calitatea determină creșterea, iar în absența acesteia nu putem vorbi decât despre un simplu joc sau despre o rutină, despre un exercițiu de supraviețuire.