Cred că întotdeauna fotbalul găsește resurse să se reinventeze, ca fenomen social, chiar dacă în aparență totul pare a se desfășura liniar, urmând mereu aceleași și aceleași reguli. Faptul, de pildă, că astăzi încep meciurile din play-off și play-out, îmi dă încredere că noutatea relativă a acestui sistem a convins că merită continuat. Totul se resetează, dintr-un anumit punct de vedere, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru toate cele 16 competitoare ale Ligii 1, fiecare cu o altă foaie de parcurs acum.

Sigur, primăvara în care am intrat pare a fi, în realitate, cel puțin din punct de vedere meteorologic, o prelungire a iernii, dar senzația că un campionat cu toate motoarele turate reîncepe e una adevărată. Totul se joacă, lupta pentru titlu, în primul rând, dar și cea pentru prezența în viitoarea ediție din Conference League.

De asemenea, în play-out va fi o miză dublă, la fel de consistentă, prima, pentru ocuparea locurilor 7 și 8, care oferă șansa unui prim meci de baraj, permițând un culoar către aceleași cupe europene, după disputarea încă unui baraj, partidă ce se va juca împotriva ocupantei  ultimului loc din play-off care duce spre Europa. Apoi, evident, bătălia pentru evitarea retrogradării. Care nu va fi, nici ea, deloc facilă pentru echipele implicate direct. Ceea ce va determina, cu siguranță, un final de sezon interesant.

Altfel, și echipa națională se găsește, în această lună martie, sub semnul unui alt început, de data aceasta sub comanda selecționerului Edward Iordănescu. Vor fi două meciuri amicale, însă extrem de importante, cu Grecia, pe 25, la București, pe stadionul Steaua, iar patru zile mai târziu, pe 29, în Israel, cu reprezentativa țării gazdă.

Un nou plan de luptă, unul care să pregătească meciurile oficiale, din Liga Națiunilor, din luna iunie, cu Finlanda, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru, se anunță și acolo.
Pe toate planurile, ceva reîncepe în aceste zile, în lumina unor mize realmente esențiale.
“Omnia mutantur, nihil interit”, scria Ovidiu, în “Metamorfozele”, adică “totul se schimbă, nimic nu dispare”, și citatul mi se pare mai mult decât semnificativ în contextul unui fotbal care își apară, de ani și ani, rădăcinile, căutând, cu aceeași tenacitate, spiritul nou, inovativ, singurul care face să se miște lucrurile. Vom vedea foarte curând ce va fi și dacă, așa cum se spune, timpul va face dreptate celor care merită să o aibă.

Altfel, totul se joacă pe gazon și se trăiește în tribune și peluze, unde se va intra liber, odată cu ieșirea din starea de alertă. E vorba despre fotbal, prieteni, adică e vorba despre viață!