Ne apropiem, mai sunt doar doi pași, a se citi etape, de finalul sezonului 2022-2023, și vom afla numele campioanei din Superliga. Desigur, este perfect posibil ca verdictul să vină chiar și mai devreme, în funcție de deznodământul meciului de la Ovidiu, dintre Farul Constanța și FCSB, programat să se joace duminică, 21 mai, de la orele 21.00.

Dacă vor câștiga gazdele, atunci trofeul decernat campionilor va fi al lor, al constănțenilor, dacă partida se va încheia la egalitate sau cu victoria bucureștenilor, atunci verdictul va veni în ultima etapă, când Farul va juca la Cluj, cu C.F.R., iar FCSB, pe Arena Națională, acasă deci, în compania Rapidului. Ce va fi, va fi, vorba poetului…

Un trofeu foarte frumos, recent prezentat, la Muzeul Fotbalului, demn de orice mare competiție, fie ea europeană sau mondială, va merge către noii campioni, pentru că, știm sigur acum, campioana en-titre, și a ultimelor cinci ediții, C.F.R. Cluj, nu-și va mai putea apăra titlul în aceste ultime două etape rămase de disputat din play-off.

Francezii au o expresie, devenită mai mult decât celebră, și care sună astfel, e imposibil să nu o știm, pentru că ea a intrat de foarte mult timp în chiar folclorul universal: “Tout est bien qui finit bien”, adică, într-o traducere simplă, “Totul este bine când se sfârșește cu bine”! Proverbul francez, importat din Anglia, este, în realitate, traducerea titlului comediei lui William Shakespeare, “All’s well that ends well”, asta în timp ce germanii, de exemplu, spun “Ende gut, alles gut”, adică “sfârșit bun, toate bune”. Iar noi, pe românește, cum s-ar zice, avem varianta “urma alege”, mai aproape de cea din limba latină “Finis coronat opus”. Cu același sens, în definitiv. Toate zicerile sunt însă la fel de practice și subliniază un adevăr important în toate vremurile și în orice condiții!
Ne aflăm, cu toții, nu doar noi, cei din Liga Profesionistă de Fotbal, la sfârșitul unui sezon lung, intens disputat, și avem în față linia de sosire, pe care o privim cu încredere și cu speranța că totul se va încheia frumos, iar că premiul cel mare, trofeul, va merge către cei mai buni dintre cei foarte buni. Este nu doar o dorință, o speranță, cum am spus ceva mai sus, ci, îndrăznesc acest adevăr, și o realitate. Pentru că merite absolut incontestabile au și unii, și ceilalți. Bineînțeles, nu pot lua ambele echipe trofeul și titlul de campioană, dar argumente solide prezintă fiecare dintre ele!

Să învingă, așadar, cel mai bun!