Sunt convins că nu există un anotimp mai frumos și mai potrivit pentru fotbal ca primăvara. Din toate motivele lumii, plus încă alte vreo sută, știți vorba aceea…
Între ele, ideea revenirii la viață a naturii nu e chiar cea din urmă, iar cum fotbalul de pretutindeni nu face excepție în a se defini ca având propria … natură, nu văd de ce s-ar face o excepție de la regula unui mereu și mereu alt început. E un tipar oare și aici?
Probabil că da, însă locurile comune ale fotbalului sunt parcă mai spectaculoase, dacă permiteți paradoxul, decât toate celelalte, măcar pentru motivul simplu că sunt ale noastre, ale celor direct implicați, ale fanilor, ale fotbaliștilor și antrenorilor lor.
Am prins “primăvara europeană” cu mai multe echipe în deceniile de fotbal continental la care am participat în competițiile binecunoscute, am făcut-o și în acest sezon cu campioana României, CFR Cluj, în dispută cu Lazio Roma, în UEFA Conference League.
Am intrat apoi în tiparele statisticii și am numărat cu mândrie că astfel CFR Cluj a ajuns la exact 100 de meciuri în principalele întreceri internaționale, iar căpitanul ei, Mario Camora a devenit fotbalistul cu cele mai multe meciuri în cupele europene jucate pentru o singură echipă din țara noastră, atingând borna cu numărul 73! Iar povestea continuă!
Iată cât de importante sunt, uneori, cifrele, în sport, dar și în viață, să admitem asta.
Francezii chiar au o vorbă interesantă pe tema pomenită, dacă tot am amintit de anumite tipare. Ei spun deseori, cu un soi de tâlc ascuns, “des actes, non des paroles!”, adică, ușor de tradus, nu-i așa, “fapte, nu vorbe!” De altfel, și latinii aveau o vorbă, mă rog, o expresie asemănătoare, “res, non verba”, sensul e identic. Marele clasic Racine l-a prelucrat în opera sa “Athalie” în forma: “il faut des actions, et non des paroles”, ceea ce era de demonstrat întotdeauna ca finalitate a unui demers de o asemenea anvergură. Pentru fotbalul românesc vorbesc poveștile, vorbesc amintirile, dar contează acțiunile, care îl situează într-o relație evidentă cu un anume gen de performanță.
Primăvara care va veni, anotimpul care stă să înceapă așadar, poate și trebuie să însemne mai mult decât oricare altul din trecutul recent. Fie și numai pentru concurența teribilă din play-off în ceea ce privește lupta la titlu, dar și participarea în Conference League, ori cea din play-out, unde sunt doi mari poli de interes. Locurile de baraj pentru cupele europene și, bineînțeles, cele care evită retrogradarea. Fotbalul va fi mai frumos și mai emoționant. Nu asta ne dorim cu toții?