Fotbalul românesc profesionist a depășit prima lună a acestui an, 2021, și a făcut ca toate dificultățile și anticipările pesimiste ale unor oameni să fie contrazise de realitatea lucrurilor făcute cu bine în unele cazuri, sau, din păcate, confirmate în alte situații. E iarnă, e uneori foarte frig, terenurile de joc nu sunt cele mai bune, dar eu continui să cred și să spun public că omul e cel care dă valoare locului. Și afirm asta pentru că din sumele primite de la Liga Profesionistă de Fotbal fiecare club din cele 16 își poate rezerva o parte din bani pentru a avea o suprafață de joc corespunzătoare. E un semn de respect față de proprii jucători, în care s-a investit mult la fiecare club, față de spectatori, față de televiziuni care vor să transmită un spectacol, și, nu în ultimul rând, față de antrenorii propriei echipe, care au neapărată nevoie ca desenul tactic imaginat de ei în lungile ore de pregătire a jocurilor să poată fi pus în practică pe un gazon bun.
E o teză a bunei practici fără de care performanța nu este posibilă. Anume aceea de a asigura mai întâi cadrul necesar unui succes și abia apoi de a lupta pentru obținerea acestuia.
Apropo de antrenori. Am tot auzit făcându-se referire la intensitatea competiției Casa Liga 1 generată de programarea și disputarea, în toată această perioadă, a meciurilor din trei în trei zile, sau, în orice caz, la intervale de timp mai scurte decât de obicei, să zicem la o săptămână distanță. Cu toții trebuie să înțelegem că programarea la începutul lunii iunie a acestui an a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal (Euro 2021) a determinat comprimarea etapelor nu doar în Campionatul Național Casa Liga 1, ci peste tot în Europa. Am speranța că Turneul Final chiar va avea loc în țările (inclusiv a noastră!) și datele stabilite, dar să nu uităm ce s-a întâmplat cu Olimpiada din Japonia, amânată, ca și Europeanul de fotbal din anul 2020 în 2021, Olimpiadă care nu se va mai organiza nici în acest an și, în orice caz, nu în Japonia!
Dar nu e de ajuns speranța, e nevoie de o planificare atentă a etapelor, în (mult mai) puținele date rămase disponibile. Încă o teză conform căreia cu toții trebuie să facem acest efort pentru a oferi timp celor de la UEFA pentru organizarea EURO. Deci și antrenorii, care trebuia să fi înțeles pînă acum acest lucru.
“Nullum est iam dictum, quod non sit dictum prius”, spuneau latinii. Adică, “nu este niciun cuvânt care să nu fi fost spus mai înainte”.
Sau, dacă vreți, nimic nou sub soare!
Scrisul lui Terențiu de acum mai bine de două mii de ani este, iată, atât de valabil și astăzi! Toate datele problemei erau cunoscute de către toți cei implicați direct în buna desfășurare a competiției și cred că, tocmai de aceea, nu e corect să fim în antiteză cu realitatea obiectivă!
Campionatul Național Casa Liga 1 merge mai departe și acesta e lucrul cel mai important.
De fapt, teza de lucru a noastră, a organizatorilor competiției este de a construi bine și la timp tot ceea se poate înscrie în datele performanței în perioada care ne-a fost acordată!
Dar pentru ca lucrurile să se înscrie pe acest drum trebuie ca toți factorii implicați să ne fie aproape și alături!