Fotbalul românesc profesionist a plecat într-o altă frumoasă aventură, iată, în ediția 2023-2024 a Superligii, iar pentru fiecare dintre competitori acest “nou început” a avut o poveste. Una subiectivă, așa cum toate poveștile sunt, dar care merită să fie reținută, chiar și în cazul celor învinși, care vor avea în viitor șansa lor. Ca și învngătorii!
S-a jucat bine, s-a jucat aspru, pe alocuri, și a fost evident că tuturor ne-a fost dor de fotbal. Odată dat startul, au pornit și fazele frumoase, dar și polemicile, mai mult sau mai puțin cordiale.  E important că am avut echilibru în aproape toate partidele, că meciurile au avut ritm și intensitate, că au venit și golurile, cele mai multe frumoase, iar câteva chiar de generic. Autorii lor, tineri, cei mai mulți, de la Rareș Pop (ce eurogol a marcat arădeanul!) la Jovan Markovici, Dina Grameni sau Daniel Birligea, în timp ce George Merloi, de la FC Voluntari a reușit să înscrie prima “dublă” a ediției!

Vom vedea ce va fi, cum va fi, dar începutul este unul mai mult decât promițător…
“Faber est suae quisque fortunae” scria Salustiu, în opera sa “Historia rerum in Republica Romana gestarum”, adică, în traducere liberă, “fiecare dintre noi este făuritorul propriului său destin”. Iar folclorul nostru are propria variantă: “cum îți vei așterne, așa vei dormi!” Gândirea marelui istoric latin, ca și varianta populară românească spun același lucru, care se potrivește de minune acestui debut de sezon, cum că totul e în față pentru fiecare. O lume de câștigat care așteaptă să fie cucerită!

E drept, călătoria de o mie de mile, vorba aceea, începe cu primul pas, dar e foarte important e ca acest prim pas să fie pus corect, să fie cu dreptul. Vom trăi și vom vedea, cum spune poetul! Altfel, să salutăm și prezența fanilor în tribune, în număr mare la aproape toate partidele, din “Giulești” și de pe “Arcul de Triumf”, până la Ploiești sau Târgu Jiu. Nu în ultimul rând, nivelul bun al arbitrajelor, peste media de anul trecut…

Încerc să închei acest articol și să salut apariția unei anumite stări de spirit cu care se privesc eforturile din fotbalul românesc. Cred că încrederea în acest fenomen trebuie să fie mai pregnantă, sub toate aspectele care îl definesc, sportiv, managerial, economic. Sigur că e loc, chiar unul larg, aici, pentru dezbateri și opinii. Mă gândesc să le abordez într-un text viitor. Dar, până atunci, pledez pentru luciditate, desigur, dar și pentru un strop de optimism. Sper ca Superliga să nu mă contrazică. De fapt, sunt convins!