În această săptămână au reînceput focurile de artificii în fotbalul european: s-a dat startul în grupele din cea mai importantă competiție intercluburi, UEFA Champions League! Și ce meciuri au fost, cu ce rezultate și, mai ales, cu ce goluri minunate!

Desigur, vorbim de ediția 2023-2024, a cărei finală se va disputa la Londra, anul viitor, în ziua de 1 iunie, dar un (nou) început se poate spune că avem, mai ales că, amatori de jocuri de cuvinte cum suntem, acest început reprezintă totodată și finalul, strict sub acest format competițional, al fastuoasei întreceri care strânge împreună cei mai valoroși fotbaliști și antrenori din lume, cele mai puternice cluburi de pe mapamond, fără discuție, o înfruntare galactică din punct de vedere tactic, tehnic, fizic și nu numai atât! UEFA Champions League este, pur și simplu, o mare sărbătoare a fotbalului!

Din 2024 va fi, așadar, alt format, ceva mai complicat, un fel de alt campionat pentru fiecare dintre echipele calificate, de fapt chiar un mini-campionat în toată regula, cu mai multe meciuri și, pe cale de consecință, cu venituri mai mari, dar și cu o mult mai accentuată doză de oboseală pentru fotbaliști. De urmărit această transformare…

Altfel, totul este bine în cea mai bună dintre lumile posibile, vorba celebră a filozofului.
Și UEFA Champions League chiar reprezintă cea mai valoroasă versiune a fotbalului, da!
Cum spuneau latinii, “tempora mutantur, et nos mutamur cum illis!”, adică, în traducere liberă, “vremurile se schimbă, și noi odată cu ele!” Iar UEFA chiar are capacitatea de a modifica o paradigmă excepțională în datele ei esențiale, inclusiv financiare, într-una și mai competitivă, din toate punctele de vedere, în deplină concordanță cu timpurile pe care le trăim. Are forța economică, în primul rând, dar o are și pe cea de seducție, dacă permiteți expresia, pentru că fotbalul e bussines, dar este și un deosebit spectacol!

Mergând mai departe pe firul desfășurării acestei competiții nu se poate să nu observăm că totul se gândește în favoarea fanilor, că spectatorul, dar și telespectatorul, sau mai bine zis, consumatorul acestui produs de lux al fotbalului reprezintă punctul de pornire de la care pleacă show-ul, centrul de greutate în jurul căruia gravitează absolut totul, de la calitatea transmisiilor de televiziune și până la confortul oferit de marile arene europene. Nu mai vorbesc de spectacolul din teren, de jocul proprii-zis, de cele mai multe ori electrizant, fascinant, generator de emoții înalte și de trăiri intense…