Un an atipic și complicat, totuși ceva mai așezat decât cel care l-a precedat, își trăiește ultimele zile. În calendarul pe 2021, luna decembrie este și finalul unui sezon fotbalistic dens și, de cele mai multe ori, responsabil pentru o stare de spirit definitorie și aparținând acestui sport. Fotbalul e totul pentru foarte mulți dintre noi și de aici vin obligațiile care, în această perioadă a anului, presupun o linie de bilanț și nu numai.

          Casa Pariurilor Liga 1, după o perioadă care s-a înscris în această paradigmă a evenimentelor multiple, a ajuns la borna cu numărul 21, după care va lua o pauză de odihnă, binemeritată și care va determina, la rândul ei, aceeași linie a concluziilor.
În câteva zile vom afla și numele viitorului selecționer al echipei naționale, România urmând să joace însă primele meciuri oficiale în luna iunie a anului care urmează, în Nations League, o competiție, se pare, mai importantă decât a lăsat să se înțeleagă la început. O cale de acces către turneul final, poate chiar cea mai lejeră dintre toate.
De reținut și de jucat această carte. Mai bine zis, și această carte.
Altfel, fotbalul românesc încheie anul calendaristic cu un bilanț care admite verdicte.
“Nullum est iam dictum, quod non sit dictum prius”. În traducere, din limba latină, fraza spune că “nu este nici un cuvânt care să nu fi fost spus mai înainte”. Terențiu este autorul ei, dar adevărul care este în aceste cuvinte l-a depășit pe cel care a scris-o.
Mi-a părut că se potrivește acestui moment de bilanț, al concluziilor obligatorii.
Așadar, ce s-ar mai putea spune când, în aparență, totul s-a spus? Poate doar faptul că particularitățile anului 2021 merită o discuție separată și ceva mai amplă.

         Autorul latin al adevărului din această frază vrea să spună că și el, Terențiu, spune ceea ce alții au mai spus înaintea lui, sigur sub o altă formă. Nimic nu e nou sub soare, nu-i așa? Deși eu cred că, în fiecare zi, ceva tot trebuie să fie altcumva decât a fost ieri…
Finalul de sezon poate să se interpreteze și ca un debut de sezon, pe principiul “un sfârșit e un început”, important, esențial chiar, este cu ceea ce rămânem, cu toții, după toate aceste zile care au trecut așa cum au trecut.

        Dar poate că e chiar mai bine să nu privim înapoi, nici cu mânie, nici altminteri, ci doar înainte! E un demers la care promit să revin la începutul anului viitor, pentru că și 2022 se anunță un an care va oferi subiecte de discuție și dileme care vor merita a fi desfăcute și comentate.
Din meciurile Casei Pariurilor Liga 1, tot mai interesante cu cât ne apropiem de finalul sezonului regular,  ceea ce trebuie spus obligatoriu este că mai sunt, după acest Decembrie 2021, destule etape care să spună altceva decât poate ne așteptăm. E loc de mai bine, e loc de un entuziasm pe care fotbalul nostru trebuie să facă totul ca să-l recupereze!