Toate sporturile au fost inventate, înainte de orice, pentru a bucura oamenii, pentru a scoate în evidență calitățile lor fizice și morale, inteligența și rezistența la efort și, nu în ultimul rând, pentru a susține ideea de competiție, de întrecere. Pentru o anumită construcție a societății, indiferent de nivelul de dezvoltare, ori de momentul istoric. Sporturile au avut puterea de a genera emoții, apoi de a le putea stăpâni, într-un spațiu reglementat și într-un timp determinat. Fotbalul, cu atât mai mult se află într-o astfel de situație. Ceea ce nu e deloc puțin lucru, să admitem asta. De mai bine de 150 de ani, fotbalul conduce în clasamentul subiectiv al preferințelor noastre, ceea ce schimbă până și conceptul de obiectivitate, într-o discuție extrem de relativă, dar cu atât mai interesantă! În definitiv, certitudinea se naște dintr-o mulțime de detalii…subiective!
Fotbalul, născut în Regatul Unit, a aprins orgolii, a stârnit imaginația lumii și, mai cu seamă, a creat idoli și fenomene. Aș putea să spun că îi face, de cel puțin un veac, cea mai aprigă concurență industriei cinematografice, UEFA Champions League fiind astăzi cel puțin la fel de populară, ba chiar și generatoare de venituri precum filmele de Oscar de la Hollywood. Nu mai vorbesc aici despre idoli, povestiri sau fenomene fotbalistice!
Ca să nu mai amintesc de Turneele Finale de Campionat Mondial sau European, adevărate spectacole sportive, dar și sociale, în jurul cărora se nasc industrii, competiții de marketing și, bineînțeles, mereu și mereu, alte generații de mari fotbaliști, ori mari antrenori. Totul se află într-o continuă acumulare de energii și titlurile finale nu fac decât să confirme valoarea celor mai buni din domeniu. De aceea cred că prezența României la Euro 2024, în Germania, la vară, trebuie salutată și așteptată ca pe un moment crucial în dezvoltarea fotbalului nostru. O recunoaștere a forței sale, dar și o speranță!
Germanii au o vorbă, apropo de o astfel de prezență, precum a tricolorilor, ei spun: “Ich bin besser als mein Ruf”, adică “sunt mai bun decât reputația mea”. De fapt, citatul îi aparține lui Schiller, marele poet folosindu-l în opera sa Maria Stuart. Dar a devenit atât de popular încât a intrat în tradiția populară. Nu credeți că, plecând de la acest punct de gândire, România poate fi marea surpriză plăcută a Europenelor? Eu spun că da…
Altfel, în loc de concluzii, poate că e de ajuns să spun că sensul jocului de fotbal este precum cel al vieții, cu care se și confundă uneori, la ora marilor competiții. Și nu doar atunci.