Superliga a pornit la drum cu dreptul și acest lucru e dovedit de mai multe meciuri și cu argumente evidente. Nu mă refer aici doar la cele 40 de goluri marcate în primele două etape, ceea ce nu-i puțin lucru, ci, mai ales, la calitatea partidelor din acest debut de sezon. Sigur că drumul e lung, dar s-a plecat cu dreptul și merită remarcat acest fapt.

Discuția despre calitatea meciurilor trebuie făcută, pentru că există cu adevărat o creștere a nivelului de joc în Superliga României. E corect ca, atunci când realitatea ne impune să fim raționali în analizele pe care le facem, să abordăm fără menajamente și această latură critică, dar la fel de corect e să aplaudăm când e de aplaudat.

Altfel, fotbalul românesc este, în aceste zile și săptămâni, conectat la tururile preliminare ale cupelor europene, mai precis spus, ale Conference League.

Și aici merită făcută o analiză, ținută o discuție, dar îmi cer îngăduința să o facem săptămâna viitoare, când lucrurile se vor fi decantat îndeajuns pentru a ne permite să abordăm cu o anumită luciditate ceea ce au realizat cei de la CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova și SEPSI OSK Sfântu Gheorghe.

În definitiv, “faber est suae quisque fortunae”, adică, din limba latină, “fiecare este făuritorul propriului său destin”. Citatul îi aparține lucrării lui Suetoniu, “Historia rerum in republica Romana gestarum”, unde istoricul latin pare să fi anticipat, dacă permiteți o glumă, celebra vorbă românească “așa cum îți vei așterne, tot așa vei dormi”!

Mă rog, înțelesul e limpede și e același. De adevărul acestuia se vor lovi toate echipele din Superligă, nu doar cele implicate în cupele europene și această nouă și, totodată, veche realitate va determina rezultatele și performanțele viitoare. Fotbalul este o proiecție și cu cât aceasta este mai riguros făcută, cu atât mai sus vor fi și cluburile direct implicate în acest proces de confirmare a valorii lor. O planificare corect gândită nu poate produce decât efecte pozitive, ținând cont de datele obiective din viața fiecărei echipe. Astfel de analize se produc de ani buni în fotbalul mondial și stau la baza realității lumii concurențiale de astăzi. E o cale, poate singura dintre cele cunoscute, prin care fotbalul se poate dezvolta, implicând toate fațetele creșterii sale, din punct de vedere sportiv, al managementului, al marketingului etc.

Semne bune, așadar, la început de sezon. Sper și cred că ele vor continua să se producă!