Fotbalul românesc este parte integrantă dintr-o istorie lungă și vastă a fotbalului mondial, la fel cum istoria națională e o filă aparținând celei universale. Spectacolul și emoțiile generate de fotbal sunt însă diferite, și ele țin mai degrabă de ideea de performanță, de valoare, desigur, dar și de un anumit specific al locului, care determină manifestări cu adevărat deosebite, de la un campionat la altul, ba chiar și de la o competiție la alta! Una e o etapă de campionat, cu tot ceea ce implică ea, și cu totul altceva una în UEFA Champions League! Ca să nu mai vorbim despre emulația creată în jurul unui turneu final de campionat european sau mondial!

Într-un fel trăiesc acest fenomen argentinienii, de pildă, sau brazilienii, sud-americanii, să zicem, în general, și în cu totul alt mod își exprimă emoțiile la fotbal suedezii ori englezii. Deși jocul e același, pare uneori, privind tribunele, că vedem, trăim, asistăm la lucruri diferite. Am fost, cei mai mulți dintre noi, martori la astfel de momente, nu-i așa?

Și atunci, care e sau ar trebui să fie perspectiva corectă, strict obiectivă asupra acestui fenomen? În opinia mea, nu cred că se poate vorbi despre o astfel de atitudine, dacă admiteți acest termen, despre o analiză în afara procesului pur emoțional generat de fotbal. Fotbalul se trăiește, pur și simplu, nu se explică, deși, în mod cu totul paradoxal, este cel mai discutat și teoretizat joc de pe planetă! Fotbalul se simte, de aceea este atât de iubit oriunde în lume! Un joc universal cu trăiri particulare, iată o definiție!

Ne apropiem, ca să facem tranziția “pozitivă”, cum se spune, de Turneul final al Campionatului European din Germania, care începe peste exact o lună și jumătate. Până atunci, vor veni și ultimele răspunsuri din competițiile interne, vom ști ce echipe vor merge în cupele europene, vom cunoaște echipele retrogradate din Superliga României, ca și pe cele ce vor susține barajele de menținere/ promovare pe prima scenă fotbalistică, în doar câteva săptămâni se vor lămuri toate acestea. O gamă întreagă de emoții va fi înlocuită de o altă gamă de emoții, cu mult mai intense, pentru că fotbalul, așa cum spuneam, are și o puternică dimensiune națională. Și nu doar în cazul nostru.

Altfel, apropiatele Sărbători pascale îmi oferă prilejul să vă doresc toate cele bune, multă sănătate și să le petreceți în liniște sufletească și bucurie, alături de cei dragi!

Sărbători fericite!