Citeam, să fie ceva vreme, un pasaj care se potrivește extraordinar de mult cu timpul pe care îl trăim acum, într-un final de an mai grăbit, așa mi se pare, ca niciodată. Îi aparține unui mare scriitor englez contemporan, Nick Hornby, de asemenea și un scenarist de succes. Cunoscut mai ales grație romanului său “Fever Pitch”, tradus la noi prin “Febra stadioanelor”, Hornby, un îndrăgostit pe viață de Arsenal Londra, de altfel iubirea sa pentru clubul din nordul Capitalei britanice coase firul principal al cărții, este un scriitor înainte de a fi suporter și un suporter înainte de a fi scriitor. Absolvent al Universității Cambridge, la specializarea limba engleză, Nick Hornby scrie așa: “Pentru mine, ca de altfel pentru cei mai mulți dintre noi, este greu să mă gândesc că anii, în trecerea lor, sunt plini de evenimente începând cu 1 ianuarie și sfârșind 365 de zile mai târziu.”
Și mă tot gândesc, cred că are dreptate. Mai sunt șapte zile din cavalcada acestui an care a mers când la trap, când la galop, și simt și eu, probabil ca mulți dintre dumneavoastră, că nu toate clipele lui 2021 au reprezentat sau au produs evenimente.
Dar lecții de viață, da! Fotbalul de la noi și de peste tot se înscrie în astfel de lecții, chiar dacă evenimentele care îl definesc se întâmplă mai rar. Pentru că, adaugă Nick Hornby, “Microbiștii spun cam așa: anii noștri, felul nostru de a măsura scurgerea timpului, o cursă neîntreruptă din august până în luna mai”. Campionatul, carevasăzică e evenimentul în sine și care nu mai are nevoie de nimic în plus pentru a determina însemnări și lecții de viață, calendar al unui timp care curge doar pentru cunoscători!
Altfel spus, “che sara, sara!”, și asta ca să cităm, în mod cu totul și cu totul paradoxal, tot dintr-un englez, uriașul dramaturg Marlowe, ale cărui cuvinte apar chiar astfel, în limba italiană în textul celebru “Doctor Faustus”. Până a fi versuri într-un cântec modern, înțelesul lor rezumă, în epocă, un fel de doctrină fatalistă. Iar fotbalul acestor zile, ca și cel de dinaintea lor, dar, mai cu seamă, cel ce va urma, se înscrie în această fatalitate frumoasă, în definitiv.
Ce va fi, va fi! Anul 2021 se încheie în puțină vreme, iar concluziile sunt ale fiecăruia dintre dumneavoastră cu privire la tot ceea ce a însemnat acest an. Iar, de acum înainte,ce va fi de construit, va trebui construit. Nu o fatalitate, ci o speranță propun.
Așa se face că, fiind cu toți cuprinși de “febra stadioanelor”, cea mai plăcută dintre toate, mai ales în timpurile pe care le trăim cu toții, vin și eu, în încheiere, cu urări de Sărbători fericite și de bine pentru toată lumea fotbalului românesc și numai!