Începe, în doar câteva zile, Turneul Final al Campionatului European de fotbal pentru selecționate Under 21, organizat în România și Georgia. Țara noastră face parte din grupa B, în care va juca în compania Spaniei, Ucrainei și Croației, pe care le va întâlni în această ordine. În cealaltă grupă, A, vor evolua Georgia, calificată ca și naționala noastră, ca țară organizatoare, Belgia, Țările de Jos și Portugalia. Ce concurență!

Sigur că amintirea precedentului Euro U 21, unde am reușit o calificare în semifinale, după ce am învins în grupă Croația, cu 4-1, și Anglia, cu 4-2, remizând alb cu Franța, este încă proaspătă, în ciuda celor 4 ani trecuți de la Euro 2019, găzduit de Italia și San Marino. O vreme care a concretizat eforturi și a generat starea de spirit bună de azi.

Majoritatea tricolorilor U 21 de atunci au făcut pasul la echipa reprezentativă de seniori, între timp, iar câțiva, nu puțini, sunt și astăzi în lotul antrenat de selecționerul Edward Iordănescu, ca  Ionuț Nedelcearu, Cristi Manea, Ianis Hagi, Tudor Băluță, Adrian Rus, Alexandru Cicâldău, Dennis Man, Florinel Coman, George Pușcaș, ba chiar și căpitanul și liderul de atunci al tinerilor sub 21 de ani, Ionuț Radu, ar fi fost azi, foarte probabil, titular, între buturile porții primei reprezentative, dacă fotbalistul celor de la Auxerre nu se accidenta în ultimele zile. Cum și mijlocașul de mare valoare de azi, Răzvan Marin, ar fi avut în 2019 dreptul de a evolua pentru tricolorii “mici”, dar nu a primit acceptul de la echipa să de club de atunci, Ajax Amsterdam, care tocmai îl transferase din Belgia, de la Standard Liege, rezultă că o întreagă generație a făcut, corect, pasul spre marea performanță. Care, în cazul echipei naționale mari ar însemna calificarea la Turneul Final al Campionatului European din Germania, din 2024, iar în ceea ce privește selecționata de tineret, antrenată de Emil Săndoi, construiește un foarte bun exemplu, dovada că da, se poate! Chiar se poate repeta performanța de acum patru ani.

România de mâine începe să se profileze din aceste zile, de la Euro Under 21.
Francezii au o vorbă, vizavi de importanța continuității performanței, ei spun: “Une fois n’est pas coutume”, ceea ce s-ar traduce liber prin “o singură dată nu este un obicei”!

Asemănător, germanii cred că “einmal ist keinmal”, o dată e ca niciodată…

Așadar, să ținem pumnii strânși și tricolorilor mari, în meciurile din această lună, cu reprezentativa statului Kosovo, și cu cea a Elveției, ambele în deplasare, și tricolorilor U 21, la Euro 2023. Și ambele să repete performanțele: cei mari, pe cea din 2016, când s-au calificat la Euro, în Franța, iar cei tineri, pe cea din 2019, despre care tocmai am amintit…