Încet-încet, aproape fără să ne dăm seama, s-a trecut “dincolo de Ecuator”, cum zic sud-americanii, adică am trecut în cea de-a doua jumătate a sezonului regulat, odată cu încheierea ultimei etape a turului din Superligă. Avem în FCSB o campioană “de toamnă”, cum se obișnuia să se spună pe vremuri, care a acumulat 31 de puncte, urmată la doar un punct distanță de CFR Cluj, și de Rapid București, cu 29 de puncte.
Practic, pe podium, dacă am trece acum la înjumătățirea punctelor, ceea ce se va întâmpla la sfârșitul sezonului regulat, după disputarea meciurilor din retur, aceste trei formații, care ocupă acum podiumul, ar fi la o distanță de doar un punct, mai concret spus, FCSB ar avea 16, CFR și Rapid câte 15! Ce bătălie, ce tensiune, în sensul frumos, de competiție, vom avea! Iar dacă mai adăugăm, la calculul nostru ad-hoc și punctele locurilor 4 și 5, chiar și 6, ca să avem tot play-off-ul de azi, adică FC Hermanstadt și, respectiv, Universitatea Craiova, plus Petrolul Ploiești, vom avea 12 puncte în dreptul primelor și 11 pentru prahoveni. La aceeași cotă, 11, ar fi și campioana en-titre, Farul Constanța. Iar SEPSI Sfântu Gheorghe și Universitatea Cluj, la 10! Astfel, am avea 9 echipe în doar 6 puncte! Două meciuri directe! Atât, două meciuri.
Iată, printre altele, marele avantaj al sistemului cu play-off și play-out, care presupune și înjumătățirea punctelor la încheierea sezonului regulat. Iar asta este situația acum, la sfârșitul turului, dar există și posibilitatea, de ce nu?, ca distanțele să se strângă și mai mult când se va intra în linia dreaptă a play-off-ului. Aceeași judecată și același calcul, desigur, se aplică și în cazul echipelor din play-out, care vor lupta pentru un loc de cupă europeană, presupunând câștigarea a două meciuri de baraj, locul 7 cu locul 8, apoi, învingătoarea, cu ultimul loc “continental” din play-off. Nu mai amintesc aici și de apriga luptă pentru evitarea retrogradării. Acolo unde toate meciurile “ard” la cote înalte!
Fotbalul din Superligă are resurse de mari speranțe și trebuie să ne bucure acest lucru. Vorba marelui poet latin Ovidiu, “Felix qui, quod amat, defendere fortiter audet”, adică, în traducere, “fericit este cel care cutează să apere cu putere ceea ce iubește”. Iar noi, toți, cei care iubim fotbalul românesc, avem această putere de a crede în resursele lui de promovare, de atracție și, de ce nu? de valoare. Care vin toate și grație acestui sistem competițional care merită apărat. Aici și oriunde este cazul! Și cum astăzi încep meciurile returului, să ținem pumnii strânși tuturor și să sperăm la mai bine!