O vorbă din bătrâni spune să nu zici hop până nu ai sărit pârleazul. E valabilă nu doar la bătrânii noștri, ci și pentru cei mai tineri. Și, după cum s-au desfășurat lucrurile în ultima vreme, aria ei de aplicabilitate este foarte largă, din moment ce a cuprins și ideea năstrușnică a inițierii Super Ligii Europene, recent pusă pe picioare de Florentino Perez și Andrea Agnelli, dar dărâmată în mai puțin de 48 de ore de undele de șoc plecate de la UEFA, via Premier League.
Iată că nu doar fumatul ucide, exact cum scrie pe toate pachetele de țigări de la o vreme încoace, ci și lipsa de aderență a celor mai puternice campionate europene. E foarte posibil ca lucrurile să nu se oprească aici și să avem în următorii ani o repetiție a acestei mișcări de frondă. Pericolul imediat ar fi ca această inițiavă să nu genereze cumva un război de guerilă. Cum ideea șefului de la Real Madrid implică și milioane de fani din toată lumea, și trusturi gigant de presă, și coloși financiari a căror putere doar încercăm să o bănuim, e limpede că povestea nu are punct de încheiere. Chiar și așa, întreaga suflare a fotbalului e obligată să se reseteze și să o ia de capăt cu gândul de a face față și altor provocări de acum înainte. Bineînțeles că este vorba despre bani, dar este, mai ales, vorba despre unitatea tuturor celor implicați în fenomen.
O mică paranteză. Boxul a fost primul Sport Rege al lumii și nu mai este. Uriașele interese financiare din jurul lui l-au împărțit în cel puțin patru mari organizații, fiecare cu legile și campionii ei, iar unificarea teoretică a centurilor de campioni a rămas o iluzie, privită cu tot mai puțină încredere. Fotbalul trebuie să învețe și din asta.
E limpede însă că și UEFA a greșit, dar nu este momentul aici și acum să dezvoltăm erorile comise de forul continental. Pe unele doar le resimțim, altora nici nu le intuim deocamdată efectele. Să nu ne mințim și să recunoaștem că există un fotbal al celor cu foarte mulți bani și altul al celor care-l construiesc încet-încet, după posibilități. Tocmai de aceea trebuie să ne facem lecțiile acum, să înțelegem ceea ce e de înțeles și să privim viitorul ca un nou început. Slovenul Ceferin, președintele UEFA, nu este dușmanul fotbalului, așa cum l-a caracterizat Florentino Perez, dar mai are să dovedească, cel puțin în partea de Est a Europei, că are ușa deschisă pentru toată lumea. Aruncarea unor țări importante pe harta fotbalului în noua competiție numită Conference League nu mi se pare o soluție care să țină de solidaritate sau de acea banderolă de pe brațul stâng al jucătorilor pe care scrie ”Respect”.
Am pus punct și o luăm de la capăt cu problemele și cu succesele noastre, atâtea câte sunt. Dacă numărul problemelor îl va depăși pe cel al realizărilor înseamnă că drumul, chiar și acesta nou, este unul greșit.