Dacă un drum ți se închide în față, nu e neapărat vina ta. Există rute alternative către destinația finală, indiferent de greutatea lor ori de faptul că nu erai pregătit să schimbi rutina căii pe care o știai. Da, pot apărea surprize, pericole pe care nu aveai cum să le anticipezi, chiar o neliniște venită din nesiguranța noii tale alegeri.
Un drum nou e, înainte de orice, unul necunoscut, așadar. Dar poate fi, în același timp, singura variantă de a ajunge la succes! Ceea ce înseamnă că merită să-ți asumi riscurile de rigoare și toate consecințele care decurg din această decizie.
Fotbalul românesc are cele mai complicate 10 zile din istoria sa de dată recentă. În Casa Liga 1, în acest final de sezon regulat, vin meciuri echivalente cu o serie incredibilă, adevărate finale pentru o poziționare cât mai bună în lupta pentru titlu, pentru accederea în play-off sau pentru evitarea retrogradării directe, ori a locurilor care duc la barajele de menținere și în campionatul viitor pe prima scenă a fotbalului românesc profesionist.
Pe de altă parte, Liga 1 se oprește după această etapă pentru a face loc meciurilor echipelor reprezentative. Selecționatei de tineret, Under 21, calificată la Turneul Final al Campionatului European din Ungaria și Slovenia, precum și echipei naționale mari, care își începe drumul către, să sperăm și să credem, un alt Turneu Final, cel al Campionatului Mondial din Qatar 2022. Preliminariile aici debutează pentru noi în ziua de 25 martie, acasă, pe Arena Națională, în confruntarea cu echipa Macedoniei de Nord. Trei zile mai târziu vom primi, pe același stadion, replica unui gigant al fotbalului mondial, Germania, pentru ca, pe 31 martie, să ne deplasăm pentru a juca în Armenia cu trupa celebrului Mkhitaryan.
Acestea sunt bornele, aceștia sunt adversarii. Dar, dacă tot am pomenit de ei, să nu uităm de cei ai tinerilor antrenați de Adrian Mutu: Olanda pe 24 martie, Ungaria, la Budapesta(!), pe 27 martie și Germania, pe 30 martie. Meciuri oficiale la cel mai înalt nivel, care vor oferi răspunsuri la foarte multe întrebări. Cum ar fi cele obișnuite, simple, de ce joacă X și nu Y, pînă la cele cu adevărat încuietoare. Să zicem, care e viitorul fotbalului românesc sau unde suntem azi pe harta Europei?
“Nullum est iam dictum, quod non sit dictum prius”, v-am spus că îmi plac clasicii... Aici e un citat din Terențiu, care în limba română se traduce astfel:”Nu este niciun cuvânt care să nu fi fost spus mai înainte”. De aceea, pe această idee că nimic nu e nou sub soare, să fim pregătiți, cu toții, pentru orice, și mai ales pentru lucrurile bune. Iar dacă ele nu vor veni, pentru că nu au cum să vină pentru toți din Liga 1, de pildă, unde vor fi învinși și învingători, pentru că așa e fotbalul, așa e sportul și așa e viața, să înțelegem și să facem mai bine tot ce depinde de fiecare dintre noi.
Iar dacă României îi va fi bine, pe ambele fronturi deschise la sfârșitul acestei luni, voi fi primul care să salut și să strig “Evrika!” La fel de cinstiți cu noi înșine însă trebuie să acceptăm că, în cazul în care ceea ce ne dorim nu se va întâmpla, pentru că așa e fotbalul, așa e sportul și așa e viața, trebuie reconfigurat traseul pe care să înscriem fotbalul românesc. Împreună. Dar,despre condiția acestei solidarități, am mai vorbit. Și e singurul lucru de care îmi e teamă. Mai ales că nu există cuvânt care să nu fi fost spus mai înainte...