Campionatul Național Casa Pariurilor Liga 1 este într-o desfășurare mai mult decât interesantă și mă gândeam că merită încă un stop-cadru, acum, aproape de jumătatea turului din sezonul regulat. O mențiune a unui moment care e bine să fie marcat, pentru a vedea, mai târziu, în timp, dacă ne-am înșelat sau nu în așteptări. Un punct de vedere subiectiv, desigur, dar care e posibil tocmai grație libertății de a ne proiecta viitorul.

Campioana ultimilor patru ani e în fruntea clasamentului și se pregătește, într-un efort singular, raportat la celelalte competitoare din întrecerea internă, de o toamnă lungă, până spre iarnă chiar, în grupele unei competiții europene, vom vedea peste doar câteva zile care va fi aceasta. CFR Cluj continuă să fie un reper major în fotbalul românesc, un punct cardinal pentru o anumită conduită, pentru o anumită înțelegere a cerințelor din civilizația fotbalului de la noi și din lume. E un punct de observație.

Apoi, cred că, imediat după toate acestea, trebuie să spun că fiecare punct, așa am învățat de la Aldous Huxley, impune și un contrapunct pentru ca ideea să găsească o armonie. E o tehnică muzicală, dar poate fi și una capabilă să producă o logică pragmatică, o analiză a faptelor.

Iar la noi, acum, faptele sunt generate de câteva mari surprize care merită subliniate. Prima ar fi, chiar este, poziția din clasamentul Campionatului Național Casa Pariurilor Liga 1 a clubului Rapid București. O surpriză mai mult decât plăcută, pentru că vorbim, în primul rând, despre un club care tocmai ce a promovat, în această vară, pe prima scenă, după ani, nu puțini, desfășurați în ligile inferioare. Pentru o entitate care își va sărbători Centenarul peste (mai puțin de) doi ani, a fost, probabil, o perioadă foarte grea, complicată și neobișnuită. Iată însă contrapunctul, situația de azi!

O situație generatoare de emoții, de ecouri în toate mediile posibile, de la presă scrisă și tipărită, site-uri și televiziuni, până la publicul larg, neutru, poate chiar și la cel advers, obligați cu toții, de realitate, să recunoască faptul că o frumoasă echipă a revenit acolo unde merită să fie. Grație uriașei tradiții, bineînțeles, dar, mai ales, datorită inteligenței în acțiune a tuturor celor care astăzi se implică în destinele acestei echipe. Cui nu îi place Rapidul azi? Cum joacă, cum cântă și cum trăiește! E o lecție deschisă, bravo celor de acolo, e un câștig pentru fotbalul românesc din toate punctele de vedere!

Încerc să închei și mai amintesc doar de schimbările de antrenori, care s-au produs destul de repede, și care pot aduce o regenerare a unor forțe. Laurențiu Reghecampf la Universitatea Craiova, Edward Iordănescu la FCSB, echipele care au completat în acești ultimi ani podiumul dominat de CFR Cluj. Lupta pentru accederea în play-off, am mai spus-o, va fi anul acesta, cred, cea mai disputată. Așa și trebuie să fie, un punct de atins și un contrapunct de ambiție.