Nu întotdeauna, ceea ce ne propunem se și îndeplinește. Factori obiectivi, dar mai ales subiectivi, determină uneori ca planurile fiecăruia dintre noi să capete în drumul lor spre realizare nuanțe care să le îndepărteze de la pronosticul inițial.
Debutul SUPERLIGII, ediția 2022-2023, mă face însă să cred că vom avea competiția pe care am anticipat-o, adică cea mai disputată și spectaculoasă de când a fost introdus sistemul play off-play out.
Prima etapă a adus cu ea goluri multe, meciuri pe muchie de cuțit, execuții spectaculoase, suspans și, nu în ultimul rând, o o asistență sporită de spectatori și telespectatori. Mai mult decât atât, introducerea din această vară a sistemului VAR a crescut în spectaculozitate partidele, dar a adus și doza de precizie de care aveam nevoie în analiza lor.
Desigur, lucrurile nu au decurs perfect. Niciunul dintre noi nu atingem perfecțiunea în ceea ce facem, astfel încât e nevoie de înțelegere și răbdare. În fond, a trecut doar o etapă, iar timpul va lucra în favoarea acestui proiect, sunt absolut convins.
Altfel, nota primei runde a fost dată de surprinzătoarea evoluție a noilor promovate, FC Hermannstadt devenind chiar liderul competiției, iar Universitatea Cluj reușind să nu piardă pe Arena Națională în fața vicecampioanei.
Aș vrea să nu trecem ușor peste realizările tinerilor din această etapă, în fruntea cărora aș pune golul magnific al lui Grameni, prin care Farul Constanța a deschis scorul în meciul cu FC U Craiova 1948. Personal, mi-a plăcut la fel de mult și golul lui Șerban, de la Chindia Târgoviște, chiar dacă echipa sa a pierdut la capătului unui meci excepțional, în care s-au marcat cinci goluri! De altfel, a propos de goluri, media primei etape a fost neașteptat de ridicată, apropiindu-se de trei goluri per meci, ceea ce este foarte bine!
Închei urându-le succes tuturor celor 16 competitoare și ținând pumnii strânși celor angrenate în preliminariile UEFA Conference League. Îmi face plăcere să mă gândesc că vom intra în gupele acestei competiții cu toate. Până la urmă, nu este vorba decât de muncă susținută, ceea ce aceste cluburi au dovedit, și de un gram de noroc.
Confruntarea cu fotbalul europeean este necesară și de dorit, în perspectiva redobândirii încrederii adusă de performanțele de altă dată. Fotbalul românesc are nevoie de un coeficient mai bun în cupele europene pentru că investițiile în viitor vor fi determinate și de evoluțiile de pe marile stadioane ale continentului nostru.