Scriam, săptămâna trecută, că presimt un bun rezultat, de fapt două, în fereastra  “de septembrie” rezervată echipei naționale. Și puțin a lipsit să nu fie chiar o etapă excepțională, cu șase puncte din șase obținute din “dubla” cu selecționatele Israelului și Kosovo. În cele din urmă au fost doar patru, după remiza, 1-1 cu Israel și victoria cu 2-0 în fața celor din Kosovo. Sunt patru puncte uriașe pentru România, în opinia mea.

Și iată de ce cred asta. Nu doar pentru că ne-am consolidat poziția a doua din clasamentul preliminariilor, una care duce direct la Turneul Final al Euro din Germania, de anul viitor, dar mai cu seamă pentru că păstrăm cifra zero în dreptul meciurilor pierdute, și încă și mai mult decât atât, pentru că în urma acestor rezultate a rămas doar o luptă în doi, între noi și Israel, pentru acest loc calificant. Asta dacă admitem, desigur, că Elveția este clar cea mai bună selecționată din grupa noastră și va termina preliminariile prima.

Din aceste considerente și nu numai, în care factorul moral este unul foarte important, România stă bine cu aceste “patru puncte din șase posibile”. Am reușit să eliminăm practic din cursa calificării pe Kosovo, iar cu patru meciuri de disputat până la finalul acestei grupe, acest “pas în doi” cu Israel, ne avantajează, la o primă vedere.

Ambele selecționate avem meciul rămas de disputat cu Elveția pe teren propriu, numai că partida României cu liderul va fi ultima din program, și este foarte posibil ca la ora acelui joc fotbaliștii din “Țara Cantoanelor” să fie deja calificați la Turneul Final!

E drept, meciul direct dintre noi și israelieni se va juca pe terenul lor, dar noi avem deocamdată un punct în plus în clasament, iar până atunci noi vom juca pe teren neutru cu Belarus și cu Andorra acasă, în timp ce Israel va avea o dublă de “foc”, cu Elveția acasă, cum spuneam și în deplasare cu Kosovo! Cel mai probabil, până la meciul direct, distanța se va mai mări, în favoarea noastră, în cel mai rău caz va rămâne aceeași!

Cel puțin așa sperăm. Și așa ar trebui să fie! Optimismul e e o minunată stare de spirit!

“Tu ne cede malis”, scria marele poet latin Vergiliu, în capodopera sa Eneida, adică, în traducere liberă, “să nu cedezi în fața celor rele”. De aceea credem în selecționata noastră, chiar dacă nu a jucat ea cel mai spectaculos fotbal din lume! Dar spiritul de sacrificiu al băieților, dorința lor de victorie, devotamentul pentru culorile naționalei, toate aceste lucruri contează și ne vor duce la Euro! Să fim atenți la acest “pas în doi”!