În ziua de 14 iunie 2024, odată cu programarea meciului de deschidere, Germania-Scoția, de la Munchen, se va auzi fluierul arbitrului care va declanșa lovitura de începere a celei mai importante competiții fotbalistice internaționale a anului, Turneul Final al Campionatului European, care se va disputa în Germania. Aproximativ o sută de zile mai sunt până la această sărbătoare, iar spre bucuria noastră, a tuturor, România va fi prezentă acolo, după o absență de opt ani de la o astfel de grandioasă întrecere. Multe se vor fi schimbat în toată această lungă  perioadă în fotbalul european, dar un lucru rămâne sigur: elita acestui sport are azi și România în rândurile sale, și cred că este esențial să înțelegem, înainte de toate, greutatea calificării tricolorilor acolo unde se avântă doar cei foarte puternici.
Câștigători de grupă, înaintea Elveției, calificată și ea la Euro 2024, fotbaliștii noștri au în Germania o misiune dificilă, cu adversare ca Belgia, Slovacia și, cel mai probabil, Ucraina, însă tocmai această mare provocare poate declanșa revirimentul întregului fotbal românesc. Aș scrie aici și acum că aproape toate lucrurile bune, performanța în sine, calitatea întrecerii interne chiar, renumele jucătorilor noștri în lume, la echipele de care aparțin, toate acestea depind, în mod semnificativ, de ceea ce vom face la Euro.
Și pentru că vorbim despre o competiție care se va desfășura în Germania, iată un gând înțelept care-i aparține lui Goethe, l-am găsit în celebrul său “Faust”: “Der Worte sind genug gewechselt, lasst mich auch endlich Taten sehen”. În traducere, el sună cam așa:
“Am schimbat destule vorbe, în sfârșit să văd și fapte”! Pentru că Euro chiar acest lucru trebuie să aducă: fapte! Performanță, concretizată în rezultate, dar mai ales într-o manieră modernă, curajoasă, europeană, de joc. Și, de ce nu?, victorii…
 Băieții antrenați de Edward Iordănescu sunt capabili de fapte mari? Eu sunt convins că da. Chiar statutul acesta de echipă-revelație, de trupă a surprizelor (locul întâi în grupa preliminară de calificare se înscrie în această paradigmă!), ne poate repune pe un culoar al performanței, de regăsire a unei identități care, cândva, ne legitima prezența pe scena unde doar cei mari aveau acces. Vom fi și noi, la vară, între cei foarte mari și cred că trebuie să avem încredere în noi înșine, la modul cel mai serios și pragmatic.
O sută de zile mai sunt până atunci! Campionatul Național, Superliga României, intră și ea în linie dreaptă și poate fi, trebuie să fie, un catalizator pentru marea competiție. Cu siguranță, vom avea o primăvară fierbinte, în așteptarea unei veri de neuitat!