Dacă admitem că fotbalul reprezintă în sine o lume, atunci, în aceste zile, lumea aceasta se pregătește de ieșirea din vacanță și de începerea pregătirilor în vederea unui nou sezon competițional. Asta în ceea ce ne privește, pentru că în cele cinci mari campionate, pe care le reamintesc acum, într-o ordine aleatorie, Bundesliga, Premier League, Serie A, La Liga și Ligue 1, vacanțele abia au început, ori urmează să înceapă, pentru fotbaliștii angajați cu echipele lor naționale în meciurile din Conference League, lucru valabil, de altfel, și pentru internaționalii noștri, ca și pentru toți jucătorii prinși în acest calendar UEFA, rezervat partidelor din Liga Națiunilor.
Oricum am calcula, acum, lumea fotbalului e, totuși, în mare parte, într-o stare de expectativă. E o lume liniștită și mai puțin spectaculoasă, dar liniștea e doar aparentă. Învățăm și din asta, desigur! Cum învățăm din toate.

Ideea ar fi că marile bătălii din sezonul care va veni se pregătesc încă de pe baricadele liniștii de azi. Se fac noile loturi, se pun la punct transferuri, se calculează pașii unei reușite în care cred toți, și care, cel puțin deocamdată, e posibilă pentru fiecare, până la proba contrarie. Astfel realizăm că, de fapt, nu e vorba despre o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Lumea fotbalului se agită, caută noi soluții, iar timpul nu e niciodată suficient. Așa se face că suntem pe drumul la capătul căruia speranța e încă intactă.

“Non omnia possumus omnes”, adică “nu toți putem de toate”, scria Vergiliu, sensul fiind că nu putem ști sau face totul și încă la fel de bine la fiecare capitol. Și, în cazul fotbalului, condiționarea e dată de factorul economic, faci ceea ce îți permite un anumit buget. Transferi sau cumperi un jucător? Ai grijă la ce fel de investiție faci! Lucru valabil și la Real Madrid și la Barcelona. La noi sau aiurea, operațiunile matematicii sunt aceleași. Adică cele mai importante dintre toate operațiunile care pregătesc marile partide de mai târziu. Ca să nu mai spunem și că esența, vorba unui mare scriitor român, nu este altceva decât “un snop de amănunte”! Detaliile, bine analizate, pot fi determinante acum, în “liniște”, în ceea ce în viitor va însemna o luptă de proporții.
Altfel, această perioadă de calm aparent e necesară, dar nu și suficientă în a garanta un eventual succes de mai târziu. Nu toți putem face de toate, e perfect adevărat. Însă toți am putea face câte ceva bine. Și ar fi suficient pentru progres.