A devenit absolut evident că tot ceea ce s-a întâmplat în fotbalul românesc în aceste ultime zile reprezintă doar un sfârșit de capitol, în care epilogul e încă departe și greu de bănuit, nu o încheiere definitivă a cărții, cu ostilitățile de rigoare. Nici vorbă!
Cartea acestui final de sezon 2023-2024, de un deosebit dramatism, rămâne încă deschisă și surprinzătoare, ceea ce era de dorit să se înfăptuiască de la bun început.
Știm, e adevărat, numele celor două echipe care au retrogradat direct, în urma desfășurării ultimei etape, duminica trecută, în play-out, este vorba de FCU Craiova și de FC Voluntari, tot astfel cum cunoșteam de ceva timp numele noii campioane, FCSB.
Ceea nu știm încă este cine va reuși să se mențină ori să promoveze în Superliga României în urma disputării barajelor având chiar respectiva miză, dintre Dinamo București și Cszikszereda, respectiv FC Botoșani și CS Mioveni, jocuri ce vor fi în dublă manșă, tur-retur. Două dispute între Superliga și Liga 2. Două semne de întrebare.
De asemenea, nu cunoaștem încă echipele care ne vor reprezenta în UEFA Conference League, acolo unde, pentru locurile acelea “de gală”, europene, luptă CFR Cluj, Universitatea Craiova, și, pe cale de consecință, în urma frumosului triumf al celor de la Corvinul Hunedoara din finala “Cupei României”, în fața Oțelului Galați, chiar însăși echipa lui Dorinel Munteanu, care va fi însă obligată să joace un meci de baraj cu Universitatea Cluj, acasă, în orașul de la Dunăre.
Ce echipă va ieși apoi victorioasă din acel prim baraj, va susține un alt meci de baraj, pe terenul echipei din play-off, clasată pe locul 3 acolo. Câștigătoarea va acompania, în preliminariile UEFA Conference League, echipa de pe locul 2.
O mențiune deosebită, pentru că nu vreau deloc să expediem prea repede subiectul, pentru această minunată performanță a hunedorenilor, Corvinul fiind prima echipă de ligă a 2-a care câștigă “Cupa României” în ultimii 49 de ani și doar a 5-a din istorie!
O mare surpriză, la prima vedere, dar, când, pe parcursul competiției, reușești să treci de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, deținătoarea trofeului, CFR Cluj, FC Voluntari și, finalmente, de Oțelul Galați, atunci supriza nu mai e chiar o… surpriză!
Un sincer “Bravo!” și felicitări conducătorilor Corvinului, acestui deosebit antrenor, pe numele lui Florin Maxim și, deloc în ultimul rând, fotbaliștilor care au dus “Cupa României” la castel, și echipa în preliminariile UEFA Europa League!