S-a încheiat parcursul echipei noastre naționale la Turneul Final al Campionatului European din Germania și, în aceste prime ore de după întoarcerea tricolorilor acasă, nu ne putem gândi decât la o reverență adâncă pe care cu toții ar trebui să o facem în fața lor. A fost un Euro intens pentru noi, început cu o victorie fabuloasă în compania Ucrainei, 3-0, în meciul care a deschis ostilitățile din grupă. A venit apoi, pentru o corectă recapitulare, înfrângerea din meciul cu Belgia, 0-2. Am terminat jocurile din grupa E cu o remiză, 1-1, în fața reprezentativei Slovaciei, obținând în final locul întâi, cu 4 puncte și golaveraj 4-3.
Golurile echipei noastre au fost “semnate” de Răzvan Marin, două, Drăguș și Stanciu.
În optimile de finală însă am părăsit competiția, tricolorii fiind învinși clar, cu 0-3, de Olanda, o selecționată în mod evident mult mai puternică decât a noastră.
Cu ce rămânem, totuși, după acest Euro? Cu ce rămâne fotbalul românesc în urma participării la această magnifică întrecere? Aș fi tentat să spun că sunt foarte multe plusuri, în planul imaginii, în cel al reprezentării sportive propriu-zise, în cel al apropierii dintre suporteri și echipa națională, dar mai ales în planul de reconstrucție a performanței. Cu adevărat, acum putem vorbi despre o selecționată a României care contează, după mulți ani, din nou în fotbalul european. Iar acest lucru este cel mai important dintre toate! Felicitări, așadar, întregului grup de jucători, antrenorului Edward Iordănescu și staffului său tehnic, care au făcut posibilă această renaștere a speranțelor întregii țări cu privire la viitorul fotbalului românesc, felicitări conducerii Federației Române de Fotbal pentru tot efortul depus exact în acest nobil scop!
Și, deloc în cele din urmă, ba dimpotrivă, sincere felicitări și mulțumiri fanilor echipei naționale, din țară și din diaspora, care au însoțit-o pe stadioanele din Germania ori au urmărit de la televizor felul în care au jucat și s-au dăruit fotbaliștii României! Bravo!
Altfel, odată cu disputarea Supercupei României, joi, 4 iulie, a început, oficial, și sezonul 2024-2025 în fotbalul nostru, cum se spune, “cel de toate zilele”. Să fie într-un ceas bun, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat la Euro, în Germania, poate fi un bun exemplu în ceea ce privește capacitatea de a face performanță a fotbalului românesc!
Campionatul Național “Superliga” va debuta și el pe 12 iulie, așa că, de-acum, îmi face o mare plăcere să le doresc succes tuturor celor 16 cluburi de pe prima scenă în încercarea lor de a fi cât mai sus și cât mai puternice!