Campionatul Național Casa Liga 1 a ajuns, în acest început de lună august, la etapa a patra, campioana României, CFR Cluj, luptă pentru calificarea în play-off-ul UEFA Champions League cu campioana Elveției, Young Boys Berna, după 1-1 în Gruia, în meciul tur, Turneul Final al Euro 2020 s-a încheiat de o lună, Jocurile Olimpice sunt la final și ele, unde, la fotbal, mai avem doar finala, ce-i drept, una de gală, Brazilia-Spania. Jocuri unde România a participat și a reușit să obțină 4 puncte, să nu uităm, învingând selecționata Hondurasului cu 1-0, pierzând la scor, 0-4, cu cea a Coreei de Sud și terminând la egalitate, 0-0, cu reprezentativa similară a Noii Zeelande.
E o vară teribil de încărcată, două luni au trecut cu o densitate a evenimentelor incredibilă și lucrurile vor continua în același ritm și cu aceeași intensitate. Să sperăm că temperaturile, cel puțin, vor mai coborî, astfel încât să nu afecteze maniera de exprimare a jucătorilor, încadrați și-așa într-un program extrem de strâns, mai ales cel al campionilor de la CFR. Să nu uităm că echipa e deja calificată în grupele UEFA Conference League, luptând, totodată, cu mari șanse, pentru calificarea în grupele UEFA Champions League, săptămâna viitoare, la Berna. Și, foarte important, având, în cazul unei nedorite pierderi a calificării în Elveția, șansa susținerii play-off-ului UEFA Europa League. Dar să nu ne grăbim, eu spun că manșa retur cu Young Boys ne poate aduce un meci mare și, implicit, calificarea! Să fim optimiști și să credem în băieții noștri! E, în definitiv, prima condiție a succesului: să crezi în obținerea lui!
Încrederea, ca o probă de caracter, iată o temă interesantă! Fotbalul a propus, de-a lungul anilor, toată gama temelor existențiale și poate că de aceea e și atât de frumos, de disputat, de puternic în ciuda atâtor provocări! În fond, are 150 de ani, nu?
Să revenim însă la această lungă vară fierbinte a anului 2021, pe care o trăim în ritmul și în presiunea pe care le-am amintit deja. Ce e de spus, cred, e că nu se poate altfel, fotbalul nostru, fotbalul european sau mondial reprezintă un carusel care nu se mai poate opri și care nici nu trebuie să pună stop acestei curse all-inclusive.
Tot, adică efort maxim, performanță, relativă sau absolută, calcule, finanțe și finanțări, oameni, tribune, care acum au revenit la viață, încet-încet, tot ce se întâmplă în jurul acestui fenomen, absolut totul, inclusiv sentimente sau, mai ales, sentimente. Lumea întreagă nu este altfel, și vedem fiecare dintre noi aceste adevăruri. Le simțim.
O competiție se încheie și încă una începe imediat, se joacă pe paliere diferite, dar se joacă fără oprire, noi înșine suntem, într-un fel, în munca noastră de zi cu zi, implicați într-o continuă probă a valorii. O avem sau nu. O trecem sau nu. Vom rezista sau nu.
Abia a început luna august, sezonul e lung, foarte lung. În septembrie, echipa națională își joacă ultimele șanse în încercarea de a se califica la Campionatul Mondial din Qatar, de anul viitor. E o vară fierbinte, dar poate fi o toamnă frumoasă. Vom vedea ce va fi, în aceeași presiune, cu aceeași speranță, noi și fotbalul nostru cel de toate zilele. O poveste. Cea mai lungă dintre toate!