Titlul acestui editorial, desigur, nu e foarte original, dar am citit multe despre impactul filmului serial românesc omonim din anii ‘80, și cred că se potrivește cu ceea ce îmi doresc să comunic. Titlul, bineînțeles, nu serialul, care avea cu totul și cu totul alte subiecte și coordonate istorice…

        Dar fotbalul din zilele noastre are atât de multe lumini, încât umbrele sunt aproape obligatorii, nu credeți? A început, de pildă, o nouă ediție a grupelor cupelor europene, cu competiția supremă, UEFA Champions League, în prim plan. Europa League și Conference League sunt, de asemenea, poli de uriaș interes. Luminile rampei sunt acolo, ca să amintesc alt titlu celebru din marea cinematografie universală, însă valoarea fotbalului practicat pe arenele de cinci stele ale continentului nu este doar un spectacol la superlativ, ci și o lecție de viață. Care include lecția sportivă, lecția de marketing, lecția de comunicare, cea de social-media, de imagine etc. Reușită evidentă a timpurilor moderne, competiția-regină a fotbalului de pe întreg mapamondul rămâne un model din toate aceste puncte de vedere. Umbrele acolo nu există practic, iar dacă apar sunt destul de repede estompate. Și țin mai degrabă de ultrași, de o anumită stare de spirit a publicului, de o tensiune care, până la urmă, face și ea parte din fenomen…

         “Ich bin besser als mein Ruf”, adică “sunt mai bun decât reputația mea”, replica mai mult decât celebră din piesa “Maria Stuart” a lui Friedrich Schiller, cred că se potrivește perfect cu valențele timpurilor pe care fotbalul le parcurge. Fotbalul merită o poveste mai aproape de adevărul pe care îl lasă să se vadă. E limpede, cred, că e mai mult decât un joc, chiar și mai mult decât o industrie, cum mulți s-au obișnuit să spună.

           Definiția, celebră și ea, cum că fotbalul este “un sport de gentlemani practicat de golani, în timp ce rugby-ul este un sport de golani practicat de gentlemani”, trebuie să sufere și ea transformări radicale la nivel de percepție, cel puțin.

         Acum 150 de ani, fotbalul a avut, poate, o faimă proastă împotriva căreia a fost nevoit să lupte, iar din această luptă știm cu toții ce a rezultat. Luminile și umbrele au alternat, s-au amestecat, au generat o istorie fabuloasă, au creat personalități, legende și momente de neuitat. Cred că fotbalul la cel mai înalt nivel nu poate fi judecat altfel.