De regulă, linia dreaptă se definește a fi drept partea finală a unei curse, a unei competiții, a unei întreceri care nu are încă un deznodământ cunoscut. Ori are unul greu de anticipat. Astfel că respectiva linie dreaptă va stabili învingătorul, campioana, campionul. Este, în momentul de față, situația din Casa Liga 1, din UEFA Champions League, din Europa League sau Conference League, dar și din foarte multe competiții interne. Dacă în Franța se cunoaște deja laureata, Paris Saint-Germain, în Spania se va confirma la sfârșitul acestei săptămâni, acolo Real Madrid are nevoie de un singur punct pentru a lua titlul, cu cinci etape rămase până la final. Iar acum are meci acasă, pe Santiago Bernabeu, cu Espanyol Barcelona. Un egal, un punct și devine campioană!
În Italia, Milan e foarte aproape de titlu, în Germania, Bayern l-a bifat deja pe cel de-al zecelea consecutiv, doar în Anglia, în Premier League, Liverpool și Manchester City, care, foarte probabil, vor juca și finala de Champions League, de la Paris, din data de 28 mai, încă se luptă, despărțite de doar un singur punct, avantaj pentru echipa lui Guardiola, pentru titlul din vis.

Linie dreaptă și acolo, așadar, în luna mai. Linie dreaptă. Se apropie ora concluziilor. Întotdeauna o oră a concluziilor este și una a bilanțurilor, a unei anumite introspecții care presupune sinceritate, mai presus de orice, o analiză la rece și care să ducă la un verdict corect atât asupra muncii depuse timp de un sezon, cât și asupra unui viitor campionat care trebuie evident pregătit încă de pe acum, pe baza experienței actuale.

“Parfois, le provisoire dure longtemps!”. Așa spune un proverb francez, care ar putea suna în limba română cam așa: “Câteodată, provizoratul durează mult timp” și, dincolo de ironia specifică spiritului local, la modul serios se poate explica, evident, că tot ceea ce pare vremelnic, ori considerat ca temporar, se poate prelungi și peste o anumită oră a concluziilor. Ideea e să cântărim cu aceeași luciditate și victoriile, din care nu trebuie să facem nuntă, și eșecurile, după care nu trebuie să ne pregătim de înmormântare. E o vorbă prea bine cunoscută în fotbal, și nu doar pe meleagurile noastre!

În linie dreaptă, termen împrumutat din atletism, se decide totul și este foarte frumos că se întâmplă astfel. Nu doar pentru că un sfârșit reprezintă, de cele mai multe ori, un nou început, ci și pentru că întotdeauna, dar întotdeauna, finalurile sunt egale cu adevărul.