Citată foarte des și de multe ori aproximativ, uneori atribuită lui Matt Busby, legendarul manager al lui Manchester United din anii ‘ 40, ‘50 și ‘60,  dar aparținând în realitate altui mare creator de echipe, Bill Shankly, zicerea “fotbalul nu e o chestiune de viață și de moarte, vă asigur că e mai mult decât atât” rămâne o temă de reflecție permanentă.

Bill Shankly, cel mai important manager din istoria lui F.C. Liverpool, credea asta. Lumea secolului trecut simțea asta. Oare anii pe care fotbalul îi trăiește de mână cu noi, mai acceptă o astfel de sentință? Nu știu, se pare că altele sunt ierarhiile zilelor noastre.

Fotbalul european, cel mai bogat și, pe cale de consecință, cel mai valoros din lume, mai stă, oare, sub zodia cuvintelor lui Shankly, creatorul poveștii de succes numită Liverpool? Aș zice că magia managerilor de altădată nu mai are astăzi corespondent în nimic. Nu mai este un timp al construcțiilor, asta înainte de orice.

Linia fotbalului contemporan nouă este una continuă, nu se poate depăși fără a atrage sancțiuni. Impuse de alte reguli ale jocului și ale comunității secolului 21, un secol care arde mai repede, asta e sigur, și etapele dezvoltării, dar și pe cele ale sensibilității emoționale specifice sportului în general și fotbalului, în mod special.

Ce e de făcut? Să lăsăm lucrurile așa cum sunt și să nu încercăm să depășim nici măcar atunci când pare că tot ceea ce avem în față e lent și neadaptat la factorul de drum?
Structurile FIFA și UEFA, pentru că la ele mă refer. Acolo este centrul de putere, cu miliarde și miliarde de dolari și/sau euro într-o luptă perpetuă cu … cine?!
Cu trecutul, care a dat povești? Cu viitorul, care nu știm ce ne va mai oferi? Cu cine?

Serviciile pe care fotbalul contemporan le aduce în prim-plan nu sunt suficiente pentru a surmonta povestea aceea cu viața și moartea, a lui Bill Shankly? Banii, competițiile, tot mai multe și mai complicate, sufocă și taie din elan, sau amplifică adrenalina și starea de bine, adusă doar de performanță? Ce e mai presus de ce spunea Mister Bill Shankly? Se poate construi o lume nouă pe bazele unei stări de spirit învechite?

Iată o sumă de întrebări care, dacă primesc răspunsurile cuvenite, ar putea oferi o cale.

Niciodată însă nu vom putea semnaliza stânga și să facem dreapta sau invers. Celebra vorbă a genialului poet Tudor Arghezi, spusă lui Gheorghiu-Dej, când l-a văzut pe marele conducător al Partidului Muncitoresc Român, un stalinist convins, că își aprinde, la o discuție cu scriitorul, o țigară americană, “ce facem, tovarăși, una vorbim și alta fumăm?!”este și astăzi valabilă. Ducem lipsă de lideri strategici în toate domeniile. Iar acest lucru, pe plan continental și chiar mondial, ne va costa. Pe toți!