Acest 1-1 pe care naționala statului Israel l-a realizat în meciul cu Elveția, miercuri, 15 noiembrie, nu complică foarte mult datele din ecuația calificării în grupa României, în ceea ce privește situația primelor două locuri, cele care duc la Turneul Final al Campionatului European ce se va disputa anul viitor în Germania. E drept că nici nu le simplifică, doar ține echipa noastră reprezentativă “în cărți”, așa cum se spune. Avem nevoie de o remiză, sâmbătă, la Felcsut, în Ungaria, tricolorii fiind, practic, la Euro, dacă obțin  punctul cu Israel.
Iată-ne, astfel, ajunși aproape de finalul preliminariilor, însă trebuie să precizez că punctul care ne poate duce în Germania, în 2024, trebuie câștigat obligatoriu în partida cu selecționata Israelului, pentru că altfel, în cazul unei nedorite înfrângeri la Felcsut, vom fi în situația de a trebui să învingem Elveția neapărat, în ultimul meci din grupă, marțea viitoare, întrucât în aceeași rundă finală, Israel va juca în Andorra, fiind la doar un punct în urma României. Așadar, două victorii ale Israelului în aceste ultime meciuri, obligă România, care are astăzi un avans de patru puncte, la victorie cu Elveția, la București. Pentru că, în caz de egalitate între selecționata noastră și cea a Israelului, noi am fi dezavantajați din cauza rezultatelor din meciurile directe, remiză, 1-1, pe Arena Națională și nedorita înfrângere care s-ar consemna sâmbătă la Felcsut, în Ungaria.
Calcule, calcule, calcule… important însă va fi jocul tricolorilor, calitatea acestuia, dar, mai ales, maniera în care, mental, în primul rând, vor rezista presiunii acestui final de grupă, cu tot ceea ce reprezintă aceste posibile scenarii de calificare!
Un lucru e cert: România e la mâna ei, nu depinde decât de ea însăși pentru a merge la Euro! De aici, și un punct cardinal important în dreptul nostru, și anume speranțele!
“Hoc opus, hic labor est”, scria marele poet latin Vergiliu, în capodopera sa Eneida. Adică, în traducere liberă, “Aici este greul, aceasta este truda cea mare”. Practic, în aceste zile, fie în meciul cu Israel, sâmbăta, fie marți, cu Elveția, la București, România își joacă nu doar cartea cea mare a calificării, ci și destinul și încrederea unei generații!
Pentru elevii lui Edward Iordănescu, de la Horațiu Moldovan și până la Denis Alibec, ca și pentru însuși selecționerul echipei noastre, finalul acesta de campanie poate și chiar trebuie să fie, de fapt, adevăratul început pe drumul marii performanțe.
Dincolo de calcule, dincolo de circumstanțe sau conjuncturi, mai presus de orice, trebuie să le ținem pumnii strânși tricolorilor! Hai, România!