La mijlocul acestei săptămâni a avut loc, la Nyon, în Elveția, acolo unde se află sediul UEFA, tragerea la sorți pentru tururile preliminare din Champions League, Europa League și Conference League, echipele din România fiind implicate în prima și în cea de a treia competiție europeană, prin campioana CFR Cluj și, respectiv, prin FCSB, Sepsi Sfântu Gheorghe și Universitatea Craiova.

         Astfel, CFR Cluj va întâlni campioana Armeniei, Pyunik Erevan, în primul tur preliminar, având și avantajul de a juca meciul retur pe teren propriu. Apoi, în Conference League, FCSB va juca, în Conference League, de această dată, cu învingătoarea dintre Saburtalo (Georgia) și Partizani (Albania), având, ca și clujenii, meciul retur pe teren propriu. SEPSI Sfântu Gheorghe va înfrunta câștigătoarea “dublei” manșe dintre Olimpija Ljubliana (Slovenia) și Differdange 03 (Luxemburg), primul meci fiind în România. În fine, Universitatea Craiova va întâlni pe Vllaznia (Albania), cu returul jucându-se în Bănie. Urându-le succes tuturor celor patru reprezentante ale României și, totodată, ale Ligii 1, și un traseu cât mai lung în cupele europene, să spunem că merită să ne oprim o clipă asupra acestui moment de început de sezon.

            Francezii, în definitiv cei care au inventat aceste competiții europene, fiind la originea Cupei Campionilor Europeni, așa cum, acum aproape un veac, Jules Rimet, un alt francez, era la originea Cupei Mondiale, au o vorbă: “À l’oeuvre on connaît l’ artisan”, adică “după operă îl cunoști pe autor”. De fapt, vorba devenită celebră este un vers din La Fontaine, fabula “Bondarii și Albinele”. Ceea ce înseamnă, înainte de toate, că opera (citește: rezultatele) oglindește nivelul de pregătire și capacitatea artistică a autorului.

        Vom cunoaște așadar “opera” rezultată din participarea în cupele europene în curând, primele meciuri fiind programate să se joace la începutul lunii iulie.
Nu am nicio îndoială că toate echipele noastre se vor califica mai departe, depășind cu ușurință aceste prime obstacole, însă foarte important e, cum spuneam, ca traseul să ducă spre grupele acestor competiții, abia atingerea acestor praguri ar însemna cu adevărat o confirmare a “operei” care se scrie în acest timp acolo, în prima linie a competiției cu elita fotbalului european.
Vom vedea ce va fi, însă sunt convins că va fi bine!