POVESTE. Vara anului 2021 a fost o trambulină excelentă pentru unul dintre cei mai bine văzuți străini din Superliga: din Malta ajungea în Liga a 3-a din România, la o fostă campioană care își căuta strălucirea de altădată. Acum îi poartă banderola, a jucat o finală de Cupă în tricoul dunărenilor și e pe loc de play-off în sezonul curent. Vom descoperi împreună și alte lucruri despre Cisotti, numărul 30 al Oțelului.
Venise ca atacant, nu ca mijlocaș
Puțină lume știe că Juri, purtătorul de banderolă al gălățenilor, este chiar atacant, nu un număr 9 fals, așa cum îl consideră unii comentatori ai meciurilor din SuperLigă. În vara anului 2021, când antrenorul Dorinel Munteanu era pus în fața celei de-a doua provocări la malul Dunării, lotul echipei aflate atunci în Liga a 3-a trecea prin ample transformări. Oțelul, reînființat de entuziastul grup de suporteri ai orașului, ratase câțiva ani la rând intrarea în eșalonul secund. Alte cluburi de mare tradiție reușiseră să revină pe prima scenă, nu și entitatea care în 2011 cucerea Campionatul și Supercupa României.
Un tip slăbuț cu șapcă pe cap
Readus acasă, așa cum îi place să spună fostului mare mijlocaș al naționalei, Dorinel știa că are nevoie de oameni cu care să-și ducă la bun sfârșit proiectul. Iar Cisotti avea să devină unul dintre pionii fundamentali. "La prezentarea lotului de acum trei ani, lot cu care se ataca un nou sezon de Liga a 3-a, ultimul care era prezentat în fața miilor de oameni prezenți pe stadion a fost un tip slăbuț cu șapcă pe cap, pe care parcă și echipamentul stătea prea larg. Era anunțat atacant, atunci am aflat că era și italian. Firesc, îți pui semne de întrebare, cum să vină un italian în liga a treia din România?! Dar să știți că mai toți jucătorii aduși atunci de Munteanu au dat satisfacție, nu doar Cisotti, care e un caz special. Altfel nu s-ar fi putut reuși două promovări succesive, plus calificarea direct în finala Cupei României în chiar primul an de la revenirea în prima ligă", comentează precum chibiții foști jucători ai clubului dunărean.
A dat gol încă de la primul meci
Peninsularul originar din regiunea Udine intra în compartimentul ofensiv al roș-alb-albaștrilor din sudul Moldovei și, chiar la prima partidă oficială, o înfrângere suferită în județul Galați, un 1-2 cu Sporting Liești, izbutea să înscrie. Marca din lovitură de pedeapsă după ce intrase pe teren într-o formulă din care nu lipseau Sîrghi, actualul director sportiv al clubului, Cîrjan, trecut în vară din echipamentul de fotbalist în ținuta personalului din staff-ul lui Dorinel, Neagu, Yabre și Rus, care și astăzi sunt în lotul Oțelului. "Am jucat la mai multe echipe, atât în țară, cât și în străinătate, dar un fotbalist atât de profesionist ca Juri nu am văzut. Venise la noi, și doar se știe că în acest eșalon fotbalul e mai pitoresc, însă italianul se pregătea la fel dacă întâlneam pe Sportul Chiscani sau dacă jucam vreun baraj de promovare. Așa cum se antrenează, așa joacă, de aceea continuă să impresioneze în SuperLigă", îl caracterizează și Cristi Sîrghi, campion cu echipa Galațiului în urmă cu 13 ani.
Dorinel l-a reprofilat
Cisotti, din atacantul care în eșaloanele inferioare presa defensivele adverse atât din zonă centrală, cât și din cele două flancuri, a fost subiectul unei reinterpretări de efect a antrenorului care face parte din Generația de Aur a fotbalului românesc. Cu banderola pe braț și trecut inter la promovarea pe prima scenă, omul transferat acum trei ani din Malta a devenit unul dintre cei mai interesanți străini din fenomenul la care ne raportăm în fiecare zi.
De ce ai ales România, Juri?
De ce nu? Îmi place țara voastră, are oameni buni, generoși, iar fotbalul de aici este intens, profesionist, jucat la intensitate maximă. M-am adaptat repede la Galați, și din acest motiv, îmi merge bine la echipa pe care o reprezint cu mare bucurie.
A învățat de la Dorinel cât de importantă este continuitatea
Cum este la Oțelul Galați?
Am spus-o și cu alte ocazii, mă simt excelent la Oțelul, sunt aici din liga a treia. Am crescut împreună cu echipa și cu speranțele suporterilor. Este o experiență frumoasă la Galați, să vii când echipa era în Liga a 3-a și să joci apoi o finală de Cupa României este o poveste interesantă. Dar, așa cum s-a văzut, treptat au crescut intensitatea și presiunea. Noi trebuie să muncim în fiecare zi pentru a fi tot mai buni.
Despre relația cu Dorinel Munteanu ce poți spune?
E un antrenor foarte bun, iar rezultatele vorbesc pentru el. Ne cere să alergăm tot meciul, să punem presiune pe adversar, să nu ne păcălim cu jumătăți de măsură. Mă simt foarte bine atât la antrenamente, cât și la meciuri. Am început bine acest sezon, am fost mai mereu pe primele locuri, dar mai importantă este continuitatea, nu neapărat locul ocupat la un moment dat în clasament. Asta ne interesează, să dăm maximum la fiecare partidă, asta ne cere și Mister.
CARTE DE VIZITĂ
Mijlocaș-atacant, joacă la Oțelul din vara anului 2021.
S-a născut la Tolmezzo, lângă Udine, în nord-estul Italiei, 31 de ani.
După promovarea în SuperLigă, a devenit căpitanul Oțelului.
A venit în România de la Sliema Wanderers, din Malta.
A trecut pe la echipe din ligile inferioare ale Italiei, precum Triestina, Chievo, Spezia sau Vicenza, însă a jucat un sezon și în Croația, la Rijeka, dar a apărut doar în meciurile echipei secunde.