Bineînțeles că mă refer acum la ceea ce se întâmplă la Cupa Mondială din Qatar, unde au mai rămas în competiție doar opt echipe, reprezentantele Europei, Țările de Jos, Anglia, Franța, Portugalia și Croația, cea a Africii, Maroc, și cele ale Americii de Sud, Argentina și Brazilia. Vom avea, așadar, sferturi de finală în următoarea formulă: Portugalia-Maroc, Argentina-Olanda, Brazilia-Croația și Anglia-Franța. Dintre cele opt selecționate, patru sunt campioane mondiale în istorie, Argentina, Anglia, Brazilia și Franța, ultima fiind chiar deținătoarea titlului. Alte două sunt vicecampioane, Croația, în exercițiu, și Olanda, cei din Țările de Jos ajungând de trei ori în poziția respectivă, în anii 1974, 1978 și 2010. Doar Portugalia și Maroc nu au jucat vreodată finala Campionatului Mondial, cu mențiunea că lusitanii au fost pe podium în 1966, iar în 2006 pe poziția a patra, pierzând finala mică în fața selecționatei țării gazdă, Germania. Și, apropo de Germania, câștigătoarea titlului în anul 2014, să mai scriu doar atât, că e al doilea turneu final consecutiv de Cupă Mondială în care cea mai mare forță fotbalistică a continentului nostru, împreună cu Italia, fiecare cu câte patru titluri, dezamăgește crunt, fiind din nou, ca și la ediția de acum patru ani, disputată în Rusia, incapabilă să depășească faza grupelor. Cel puțin italienii, și ei fără rezultate după ultimul titlu, cel din anul 2006, cucerit chiar în … Germania, nici nu au “făcut deplasarea”, ratând calificarea la acest minunat, totuși, turneu final din Qatar.
“Et in Arcadia ego!” spuneau latinii, exprimându-și regretul fericirii pierdute, pentru că Arcadia, o regiune din vechea Grecie, unde viața păstorilor, era să scriu a … fotbaliștilor, era foarte frumoasă, va provoca pentru șapte selecționate o astfel de trăire! Mai mult decât atât, naționala țării învingătoare va avea, într-un fel, un sentiment asemănător ca stare de spirit, în mod cu totul paradoxal. Pentru că și succesul total, triumful suprem, impune nostalgii și sentimentul proustian al fericirii pierdute și, apoi, regăsite…
Cel mai probabil, și conform calculelor nu doar ale hârtiei, ci și ale specialiștilor și analiștilor din spațiul audio-vizual, al presei scrise, cât am putut consulta, vom avea în finală o dispută între sud-americani și europeni, ceea ce era de așteptat. Și un Campionat Mondial care îl va încorona drept Rege al lumii fotbalului, fie pe Neymar, fie pe Cristiano Ronaldo, fie pe Mbappe, fie pe Leo Messi! Ceea ce era de demonstrat, dar și de așteptat!